Az Erste 550 millió eurós hitelprogramot indít Magyarországon

Az Erste Bank Hungary a következő három évben összesen 550 millió eurós hitelprogramot indít a magyar gazdaság támogatására a hétfőn a magyar kormánnyal és az EBRD-vel aláírt szándéknyilatkozat értelmében - közölte az Erste Bank Group honlapján.


Egy 250 millió eurós hitelkeret legfontosabb része a közszféra alkalmazottai számára kidolgozott komplett pénzügyi csomag. Energiahatékonysági programokat 100 millió euró értékben finanszíroz a bank,  200 millió eurót őstermelők hitelezésére fordítanak.

A közlemény szerint a magyar kormány a szándéknyilatkozatban kijelenti, hogy nem kíván többségi tulajdonrészt szerezni rendszerszinten fontos bankokban, és kötelezi magát, hogy a következő három évben magánkézbe adja a magyar bankokban jelenleg közvetve vagy közvetlenül birtokolt többségi részvénycsomagját.

Biztosítja, hogy devizaalapú ingatlanhitelek forintosításáról 2014.december 15-én elfogadott törvényt oly módon hajtják végre, hogy abból nem származnak további, az árfolyamkockázatból eredő terhek a bankszektorra. Nem születik továbbá a Magyar Bankszövetséggel való előzetes konzultáció és a bankszövetség támogatása nélkül a magáncsőd intézményére vonatkozó törvény vagy jogszabály.

A magyar kormány és az  Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) a tervek szerint 15-15 százalékos tulajdonrészt szerez tőkeemeléssel az Erste Bank Hungary Zrt-ben - jelentették be a felek hétfőn. Az Erste Group közleménye szerint a tárgyalások folyamatban vannak, és a tranzakció várhatóan hat hónapon belül lezárul.

Forrás: MTI 
Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: