Az üzemanyagok és az iparcikkek húzták a kiskereskedelmet

Tavaly decemberben tovább élénkült a kiskereskedelmi értékesítés, a forgalom az előző havi 5,1 százalékot követően 5,6 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit a naptárhatástól megtisztított adatok szerint, a kiigazítatlan adatok pedig 5,1 százalékról 6,2 százalékra gyorsuló növekedést mutatnak - jelentette az első becslés alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán.


Az üzemanyagárak alakulása egyre jobban megjelent a forgalomban is, a fogyasztás volumene 10,7 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit a novemberi 8,6 százalékos emelkedés után. Az élelmiszerek forgalma viszonylag mérsékelten, 2,9 százalékkal nőtt a novemberi 2,7 százalékos emelkedés után, a nem élelmiszeripari termékek forgalomnövekedése 7,6 százalékos volt.

A KSH adatai szerint 2014. január-decemberben mind a nyers, mind a naptárhatástól megtisztított adatok szerint 5,2 százalékkal nagyobb volt a kiskereskedelmi forgalom az előző év azonos időszakához képest, azonban az adatok csak korlátozottan összehasonlíthatók, mivel 2013. július 1-jétől átalakult a dohánytermékek kiskereskedelmének szerkezete. A statisztikai hivatal az élelmiszer-kiskereskedelem forgalmán belül a dohányáru-szaküzletek forgalmának megállapításához a korábbi mintavételes adatgyűjtésen alapuló becslés helyett a teljes körű dohányforgalmi adatokat használja.

A korábbi mintavételes adatgyűjtés KSH által közölt, kiigazítatlan adatok alapján készített becslése szerint a tavalyi évben a kiskereskedelmi forgalom 4,1 százalékkal bővült az előző év azonos időszakához képest. Ezen belül az üzemanyag-kereskedelem nőtt legnagyobb mértékben, 5,8 százalékkal, az élelmiszer kereskedelem 2,2, és a nem élelmiszer termékek kiskereskedelme pedig 5,7 százalékkal bővült.

A KSH február 26-án közli a decemberi kiskereskedelmi forgalomra vonatkozó második becslését.

Forrás: MTI
Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: