Buda-Cash - Sorban állnak pénzükért Miskolcon

Tanácstalan emberek állnak sorba csütörtök kora reggeltől a Tokaj és Vidéke Takarékszövetkezet miskolci fiókja előtt, hogy pénzükhöz, vagy legalábbis annak egy részéhez jussanak, a pénzintézet az Észak-magyarországi Regionális Bank (ÉRB) Zrt. érdekeltségébe tartozik. Úgy volt, hogy délelőtt 10 órakor kinyit a pénzintézet, de ez nem történt meg 11 óráig.


A Magyar Nemzeti Bank több évtizedes visszaélés-sorozatot gyanít a Buda-Cash Brókerháznál, ezért kedden azonnali hatállyal felfüggesztette működési engedélyét, és a brókerházzal összefüggésbe hozható Dél-Dunántúli Regionális Bank (DRB) bankcsoporthoz tartozó négy banknál, így az ÉRB-nél is korlátozó intézkedéseket rendelt el.

A miskolci székhelyű ÉRB öt takarékszövetkezet, a kazincbarcikai székhelyű "TAKARÉK" Szövetkezeti Hitelintézet, a Tokaj és Vidéke, az Abasár és Vidéke, a Létavértes és Vidéke, valamint a Pocsaj és Vidéke Takarékszövetkezet egyesüléséből jött létre. A hitelintézet Észak-Magyarország több településén, Debrecenben és környékén, valamint Budapesten is rendelkezik fiókokkal.

A miskolci fiók előtt sorban álló mintegy ötven ember csütörtökön azzal szembesült, hogy hatvanezer forintot vehetnek fel számlájukról. Ezt a korlátozást többen is nehezményezték, miként azt is, hogy bankkártyájukkal vásárolni sem tudnak, pénzt sem tudnak felvenni, az ATM ugyanis nem működött a fióknál. 

A korábbi tájékoztatás szerint a bankfiók 10 órakor kinyitott volna, ez azonban 11-ig sem történt meg. A sor egyre rövidebb, a pénzükre várakozók száma 11 órára körülbelül a felére csökkent. Az látható, hogy a bankban emberek vannak, de felvilágosítást nem nyújtottak mindeddig. 

A Borsod Online (Boon) csütörtökön arról írt, hogy a Buda-Cash körüli botrány több Tokaj környéki települést, intézményt is közvetlenül érint, az ÉRB-nél vezeti a számláját egyebek mellett Tiszaladány és Bodrogkeresztúr önkormányzata, de ugyancsak az ÉRB kezeli a tokaji Dombi Sámuel kistérségi egészségközpont és a Tokaji Kistérségi Tanács pénzét is.

Forrás: MTI
Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: