Csökkent az álláskeresők száma januárban

Csökkent az álláskeresők száma januárban a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat honlapján közzétett adatok alapján, az év első hónapjában 413,8 ezren kerestek állást, 5,3 százalékkal kevesebben, mint egy évvel korábban.


A jelentés szerint januárban a nyilvántartott álláskeresők aránya a gazdaságilag aktív népességhez viszonyítva 9,3 százalék volt, a munkavállalási korú népességhez mért relatív ráta pedig 6,3 százalék volt.

Továbbra is Győr-Moson-Sopron megyében volt a legalacsonyabb ez a két mutató (3, illetve 2,1 százalék), de kedvezők a munkaerő-piaci arányok Budapesten és Vas megyében is.

A legfeljebb általános iskolát végzettek száma 175,5 ezer volt, a vizsgált hónapban ők tették ki az összes álláskereső 42,4 százalékát. Középfokú iskolai végzettséggel 217,6 ezer álláskereső, a teljes létszám 52,6 százaléka, felsőfokú végzettséggel pedig 20,8 ezer személy, az összes álláskereső 5 százaléka rendelkezett. 2015 januárjában a nyilvántartottak 52,1 százaléka, azaz 215,6 ezer fő szakképzetlen volt.

2015. januárban 50,1 ezer pályakezdő szerepelt a nyilvántartásban, arányuk az összes álláskereső között 12,1 százalékot tett ki, létszámuk az előző év azonos hónapjához képest 6,1 százalékkal mérséklődött - derül ki a jelentésből.

A legtöbb pályakezdő fiatalt Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében tartották nyilván, de jelentős  Hajdú-Bihar megyében is a regisztrált pályakezdő álláskeresők száma. A pályakezdők aránya az összes álláskereső között a fővárosban volt a legalacsonyabb, 6,4 százalék.

A tartósan, egy éven túl nyilvántartásban lévő álláskeresők száma januárban 101,5 ezer volt, ők tették ki az összes álláskereső 24,5 százalékát. Idén januárban az egy évvel korábbihoz képest 20,4 százalékkal kevesebben voltak tartósan álláskeresők.

A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) által használt definíció szerinti munkanélküliek száma a 15-74 éves korosztályban januárban 318,5 ezer volt. Ez alapján a munkanélküliségi ráta 7,1 százalék, 2 százalékponttal alacsonyabb az előző év azonos időszakához képest.

A 2015-ös év első hónapjában a foglalkoztatók összesen 23,4 ezer üres álláshelyet jelentettek be, amelynek 56,5 százalékához igényeltek támogatást. 2015. januárban 81,1 ezer munkahely állt rendelkezésre, amelyből a zárónapon 47,4 ezer állás maradt betöltetlen - olvasható a jelentésben.

Januárban 13,2 ezer támogatott álláshelyet jelentettek be újonnan. 

Az újonnan bejelentett, nem támogatott álláshelyek száma 10,2 ezer volt az év első hónapjában, amely 5,6 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit. Az újonnan bejelentett, nem támogatott álláshelyek száma 10,1 ezer volt.

Januárban a nem támogatott állások elsősorban egyszerű ipari, mechanikai gépösszeszerelő, egyéb szolgáltatási és szállítási, egyszerű erdészeti és bolti eladó foglalkozásokra vonatkoztak.

2015 januárjában 51 cég 2404 munkavállalót érintő létszámcsökkentési döntését jelentette be az illetékes munkaügyi kirendeltségeken, Heves és Hajdú-Bihar megyéből, valamint Budapestről.

Forrás: MTI 
Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: