Csökkent a Mol eredménye a negyedik negyedévben

Mintegy 43 százalékkal, 62,3 milliárd forintra csökkent a Mol-csoport tisztított, kamat-, adófizetés és amortizáció előtti eredménye (EBITDA) 2014 negyedik negyedévben az egy évvel korábbihoz képest - közölte a társaság kedden a Budapesti Értéktőzsde honlapján.


Elemzők 127 milliárd forint körüli negyedéves tisztított EBITDA-ra számítottak a portfolio.hu által készített konszenzus szerint.

A konszolidált, nemzetközi számviteli elvek (IFRS) alapján készült pénzügyi gyorsjelentés szerint 2014-ben 410,9 milliárd forint volt a tisztított EBITDA, 17 százalékkal kisebb az előző évi 494,2 milliárd forintnál.

Az értékesítés nettó árbevétele 1174,5 milliárd forint volt 2014 utolsó negyedévében, amely 14 százalékkal alacsonyabb az egy évvel korábbihoz képest. A nettó árbevétel tavaly 4869,4 milliárd forintra csökkent a 2013-ban elért 5400,4 milliárd forintról. 

A jelentés idézi Hernádi Zsoltot, az olajipari vállalat elnök-vezérigazgatóját, aki szerint 2014 erős év volt a Mol számára annak ellenére, hogy a változó iparági környezet már éreztette hatását.

Hozzátette: a feldolgozás és kereskedelmi (downstream) üzletág az elmúlt 10 év legjobb negyedéves eredményét érte el és a Next Downstream Program további hatékonyságjavító intézkedéseivel, valamint a növekedési projektek megvalósításával 500 millió dollár EBITDA-javulás várható az üzletágban. Kifejtette: az upstream (kutatás és kitermelés) termelésnövekedésnek indult 2014 második felében, így idén további, csaknem 10 százalékos növekedést könyvelhet el az üzletág. Az elnök vezérigazgató szerint akvizíciókon keresztül kiaknázhatók az alacsonyabb olajár nyújtotta lehetőségek.

A megváltozott külső körülmények ellenére, az integrált üzleti modell eredményeként, 2015-ben is erős eredményre számít Hernádi Zsolt.

A negyedik negyedévben a Mol-csoport tiszta, újrabeszerzési árakkal becsült EBITDA-ja 146 milliárd forintot ért el, amely 11 százalékkal alacsonyabb az előző negyedévi bázisnál. 2014-ben viszont a vállalat 510 milliárd forint újrabeszerzési árakkal becsült EBITDA-t ért el, ami csupán 1 százalékos csökkenés 2013-hoz képest. A Mol szerint ez az eredmény nagyon erősnek mondható a zuhanó olajárak és a downstreamet érintő szezonális hatások tükrében.

Az upstream üzletág a negyedik negyedévben 9 százalékos termelésnövekedést ért el, amely részben a kelet-közép-európai szárazföldi és tengeri mezőfejlesztések eredménye. Az upstream 86 milliárd forinttal, 24 százalékkal kisebb tisztított eredménye elsősorban az alacsonyabb olajárnak, az érett mezők természetes termeléscsökkenésének és a kedvezőtlen szabályozói változásoknak tudható be a jelentés szerint.

A downstream üzletág tavalyi negyedik negyedéves eredménye valamelyest elmarad a harmadik negyedévtől, ugyanakkor a 73 milliárd forintos tiszta, újrabeszerzési árakkal becsült EBITDA az utóbbi tíz év legjobb negyedik negyedéves eredménye - közölték.

A Mol-csoport 146 milliárd forint működési cash-flowt ért el 2014 negyedik negyedévében, ez mintegy fele a 2013. negyedik negyedévinek. A visszaesést a vállalat elsősorban a készletátértékelés jelentős hatásával, valamint a szállítói állomány csökkenésével magyarázta.

Az eladósodottsági szint 2014 végén 19,6 százalékra emelkedett, elsősorban a második északi-tengeri akvizícióval kapcsolatos készpénzkiáramlás hatására.

A gáz midstream (gázszállítási üzletág) 37 százalékos veszteséget könyvelt el (a tisztított EBITDA alapján) a megváltozott horvát szabályozás által kikényszerített, alacsony áron történt gázkészlet-értékesítés nyomán. További negatív hatásként jelentkezett, hogy a hazai gáztárolási üzletágat (az MMBF Földgáztároló Zrt.-ben lévő tulajdonrészt) 2013 év végén értékesítették, ami a tárolási bevétel elmaradásához vezetett.

A Mol részvényeivel a BÉT prémium kategóriájában kereskednek, a papír hétfői záróára 11 785 forint volt, míg az elmúlt egy évben 10 580 és 13 830 forint között mozgott.

Forrás: MTI 

Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: