Egyre népszerűbben az online ipari árverések

Magyarországon is egyre népszerűbb az ipari eszközök online aukciója; az Intergavel Aukciószervező Kft-nek a 15 százalékos jutalékból 2007-ben még 100 millió forintos bevétele származott, amely 2013-ban elérte a 32 millió, a múlt évben pedig a 60 millió forintot  - mondta Kocsis Csaba ügyvezető igazgató, szerdán sajtótájékoztatón Budapesten.


Az ipari eszközök területén egyedül tevékenykedik a cég Magyarországon, a felszámolók saját internetes aukciós oldalt működtetnek, így az ő partnereik bankok, lízing cégek, valamint multinacionális társaságok - válaszolta az ügyvezető igazgató az MTI kérdésére.

Az 10 évvel ezelőtt indult Intergavel kezdetben kikiáltásos, nyílt árveréseket szervezett, de 2009 óta működik az internetes felületük, amelynek előnye, hogy a licitálók nem tudnak összebeszélni.

Az eszközök piaci ár alatt kerülnek fel a portálra és többnyire afelett kelnek el. A portálon először licitálóknak megvizsgálják a fizetőképességét, így a nem fizető nyertes licitálók aránya mindössze 1 ezrelék - ismertette Kocsis Csaba.

Az online árverések száma 2013-ban 14, a múlt évben pedig 18 volt, ez utóbbihoz még egy nyílt árverés is csatlakozott. Általában kétszáz körüli tételt vesznek fel egy árverésre, mivel ennyi látható át a licitálóknak. A licitet az árverés megnyitását követően egy hónap múlva zárják.

A bankok és lízingcégek a nem fizető hitelfelvevőtől illetve lízingbevevőtől visszavett eszközöket árvereztetik. A multinacionális cégeknél tipikus jelenség, hogy a 10 éves eszközöket automatikusan lecserélik, de kisebb cégek még tudják használni azokat. Szintén gyakori, hogy technológia váltás, kivonulás, illetve gyárbezárás miatt adják el eszközeiket a nagy cégek magyar leányvállalatai - tette hozzá az ügyvezető.

Az árveréseken csak cégek licitálhatnak. Jelenleg mintegy 30-40 cég van, amely rendszeres megbízásokkal látja el az aukciószervezőt, a vevőkörben pedig mintegy 3000 regisztrált cég, vállalkozó szerepel. Amennyiben egy-egy nagyobb aukció köré hirdetési kampányt szerveznek, akkor hetente 25-30 céggel is bővül az érdeklődők köre. Adtak már el repülőgép hajtóművet, acélöntő gépsort és tévé adóállomást is. Jelenleg a TESCO által bezárásra ígért 13 üzlet feleslegessé váló eszközeinek az árverezésére készülnek - ismertette Kocsis Csaba.

Az eddigi legnagyobb élő árverést a Rába Motor számára rendezték 2007-ben, akkor 800 tételt árusítottak, 150 licitáló jelent meg. Az online árverések között a Philips televíziókat gyártó, székesfehérvári TP Vision Kft. üzeme volt a rekorder, 1800 tétellel és mintegy 300 vásárlóval.

Forrás: MTI 
Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: