Emeli a lakossági állampapírok kamatát az ÁKK

Új, az ötéves futamidőre évi 4 százalékos kamatprémiumot fizető prémium magyar államkötvény (PMÁK) értékesítését kezdi meg február 11-től az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) - közölte a szervezet kedden.


Ezzel párhuzamosan a jövő héttől 3 százalékra emelkedik az egyéves futamidejű kamatozó kincstárjegy (KKJ) és kincstári takarékjegy plusz (KTJ Plusz) kamata.

A jövő héttől a többi lakossági állampapírt is az új kamatszintnek megfelelő kamattal lehet majd megvásárolni.

A prémium magyar államkötvény kamatozását az infláció mértékével megegyező kamatbázis és a kamatprémium együttesen határozza meg. A KSH adatai szerint az előző évi átlagos fogyasztói árindex mínusz 0,2 százalék volt, ezért az új kötvény induló, első évben érvényes kamatát kizárólag a kamatprémium határozza meg. Az alacsony induló inflációs értékre tekintettel a kamatprémiumot megemelt értékben, 4 százalékban határozta meg a kibocsátó az eddigi 3 százalék helyett. 

Az ÁKK a rövidebb futamidejű lakossági állampapírok kamatát is megemeli. Február 16-ától 3 százalékos kamattal jegyezhető a kamatozó kincstárjegy és a kincstári takarékjegy plusz, az előbbinek eddig 2,50, az utóbbinak 2,75 százalék volt a kamata. Az egyéves, nyomdai úton előállított kincstári takarékjegy és a féléves kincstárjegy (FKJ) kamata 2,75 százalékra nő az eddigi 2,50, illetve 2,25 százalékról, míg a kétéves kincstári takarékjegy 3,25 százalékos kamattal vásárolható az eddigi 3,0 százalék helyett. 

A kincstár a kamatok emelésével népszerűbbé kívánja tenni a lakosság, illetve a kisbefektetők számára a lakossági állampapírokat és tovább növelni azok állományát. A közlemény szerint az államadósság finanszírozása sokkal biztonságosabb, ha jelentős a belföldi kisbefektetők szerepe, mert a legmegbízhatóbb újrabefektető a lakosság.

Az ÁKK fontosnak tartja azt is, hogy a kifizetett kamat minél nagyobb részét belföldön használják fel. "A kedvező gazdasági folyamatok hatására mind a lakosságnál, mind a vállalkozásoknál több pénz maradt az elmúlt években. Ez az ország stabilitása szempontjából kiemelkedően fontos, hiszen a lakosság a megtakarítások jelentős részét állampapírba fekteti, így egyre nagyobb arányban belülről finanszírozható az államadósság" - olvasható a közleményben. 

A KTJ termékek a Magyar Posta kijelölt értékesítési helyein, a KKJ a lakossági elsődleges forgalmazóknál, és a Magyar Államkincstárnál, az FKJ kizárólag a kincstárnál kapható. 

A lakossági állampapírok közül a bónusz és prémium államkötvényeket és a kamatozó kincstárjegyet belföldi és külföldi magánszemélyek, belföldi non-profit cégek, míg a féléves kincstárjegyet és a kamatozó kincstárjegy-családot kizárólag belföldi magánszemélyek vásárolhatják.

Forrás: MTI 
Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: