Kérdéses, hogy igényli-e Athén a mentőcsomagot

A német pénzügyminiszter szerint a legutóbbi egyeztetések nyomán minden korábbinál kérdésesebb, hogy Athén egyáltalán igényli-e a nemzetközi pénzügyi mentőcsomagot.


Wolfgang Scha:uble kedden az EU-országok pénzügyminisztereinek tanácskozása után nyilatkozott újságíróknak. Az előző napon az euróövezet pénzügyminiszterei tartottak megbeszélést, amelyen nem sikerült megállapodásra jutni a görög adósság kérdéséről. Scha:uble szerint Janisz Varufakisz, aki az új görög kormányban a pénzügyi tárcát irányítja, eddig nem tudta meggyőzni euróövezeti hivatali partnereit arról, hogy Athén végig akarja vinni a mentőcsomaggal együtt járó kötelezettségek teljesítését. 

"Egyértelmű ígéretet kell kapnunk" - mondta a német politikus.

A Görögországnak pénzügyi támogatást nyújtó többi euróövezeti tag szerint Athénnak, ha a mentőprogram előírásainak tárgyalásos úton történő megváltoztatását akarja elérni, előbb kérnie kell az e hónap végén elvben lejáró program meghosszabbítását. A görögök azonban ezt az elvárást úgy értelmezik, hogy éppen azoknak a kötelezettségvállalásoknak - megszorító intézkedéseknek - a megerősítésére akarják őket rávenni, amelyektől ők szabadulni szeretnének. Az euróövezeti - valamint a Nemzetközi Valutaalaptól származó - megígért támogatási összegek utolsó részleteit már nem is utalták át - eddig - Görögországnak, a feltételek pontos teljesítésének az elmaradása miatt. A folyósítási program egyébként csak az euróövezeti pénzek tekintetében jár le idén február végén - az IMF tekintetében csak jövő márciusban. 

Ebben a hónapban azonban Athénnak ki kellene fizetnie 400 millió eurót bizonyos kamatokra. Ez a teljes adósság 200 milliárd eurót bőven meghaladó összegéhez képest elenyésző pénz, de átutalásának elmaradása jelentős bizalomvesztéshez vezetne. A hitel tényleges tőketörlesztésének a megkezdése csak hosszú évek múlva - 2020 után - lenne esedékes, és több, mint három évtizedig tartana. 

Scha:uble most - az újságírók minden próbálkozása ellenére - elzárkózott attól, hogy találgatásba bocsátkozzon, mi történhet, ha Athén nem ad egyértelmű biztosítékot arra, hogy teljesíteni kívánja a mentőcsomag követelményeit. 

Jeroen Dijsselbloem holland pénzügyminiszter, az euróövezeti országok pénzügyminisztereit tömörítő eurócsoport vezetője a kudarccal végződött hétfői eurózóna-egyeztetés után, a keddi EU-pénzügyminiszteri tanácskozás kapcsán is újólag csak arról beszélt, azt reméli, hogy Athén a jelenlegi feltételeket tartalmazó program meghosszabbítását fogja kérni, és ezzel - csillantotta meg a módosítás eshetőségét - "némi mozgástér keletkezhetne".

Magán a keddi EU-pénzügyminiszteri eszmecserén a görög kérdés elvben már nem szerepelt a napirenden. A tárcavezetők egyebek közt Jean-Claude Juncker európai bizottsági elnök beruházásösztönző tervéről folytattak eszmecserét. Juncker egy 21 milliárd eurós, közpénzekből létrehozandó alapból csaknem 15-ször nagyobb összeget, 315 milliárd eurónyi magántőkét szeretne mozgósítani a munkahelyteremtő beruházások előmozdítására.

Forrás: MTI 
Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: