Grúzia kapu lehet a Közép-Ázsiában befektető magyar cégeknek

Grúzia kapuként szolgálhat a közép-ázsiai országokban beruházó magyar cégek számára - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) parlamenti államtitkára kedden Budapesten.


Szabó László a grúz miniszterelnök hivatalos magyarországi látogatása alkalmából szervezett grúz-magyar üzleti fórumon kijelentette: olyan sok üzleti lehetőség kínálkozik a két ország között, hogy szégyen lenne, ha nem sikerülne kiaknázni ezek közül legalább néhányat.

Mint mondta, az Eximbank - a KKM "saját bankja" - vadászik a jó üzleti lehetőségekre, amelyeket finanszírozhat. Előzőleg bejelentették, hogy a bank 50 millió dolláros hitelkeretet nyitott meg azért, hogy segítse a magyar és a grúz kis- és középvállalkozások együttműködését. Szabó László megemlítette, hogy tavaly óta közvetlen légi járat üzemel a magyar főváros és a grúziai Kutaiszi között.

Kun Gábor, a magyar kis- és közepes vállalkozások exporttevékenységét segítő Magyar Nemzeti Kereskedőház vezérigazgató-helyettese elmondta: Grúzia kiváló befektetési lehetőségeket kínál, az ország vonzó célpont a magyar cégek számára is, különösen a mezőgazdaság, a vízgazdálkodás és az infrastruktúra-fejlesztés területén. A tervek szerint áprilisban nyílik meg a magyar kereskedőház Tbilisziben - mondta.
Irakli Garibasvili, a Kaukázuson túli ország kormányfője kiemelte fölszólalásában: Grúziában nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedően befektetőbarát az üzleti környezet; alacsonyak az adók, képzett a munkaerő, minimális a bürokrácia, és ez a világ egyik legkevésbé korrupt országa, a 11. helyen áll a Transparency International ranglistáján. Emellett érvényesül a joguralom elve és a magántulajdon védelme - tette hozzá. Grúzia iránt egyre élénkebb az érdeklődés Európából - mondta. Az ország vonzerejét növeli, hogy érvényes szabadkereskedelmi megállapodása van az Egyesült Államokkal, Oroszországgal és a volt szovjet tagköztársaságokkal, valamint Törökországgal - emelte ki.

A grúz kormány befektetési ügynökségének vezetője többek között elmondta: Grúziában mindössze hat különböző adónem van, ezek mindegyikét elektronikusan lehet befizetni, és az összesített adóteher a negyedik legalacsonyabb a világon Katar, az Egyesült Arab Emírségek és Hongkong után az amerikai Forbes magazin összesítése szerint.

Irakli Garibasvili grúz kormányfő kedden érkezett egynapos hivatalos látogatásra Budapestre, délelőtt tárgyalt Orbán Viktor miniszterelnökkel, aki kijelentette: Grúzia rendkívül fontos ország Európa energiabiztonsága szempontjából.

Forrás: MTI
Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: