Januárban nőtt a feldolgozóipari BMI

Januárban 51 pontra nőtt a tavaly decemberi 50,6 pontról az eurózóna feldolgozóiparának gazdasági teljesítményét mérő beszerzésimenedzser-index (BMI) - szerepelt a Markit Economics piackutató intézet hétfői közleményében.


A januári végleges adatok alapján a feldolgozóipari BMI 55,1 pont volt Írországban, 54,7 pont Spanyolországban, 54,1 pont Hollandiában, 50,9 pont Németországban, 49,9 pont Olaszországban, 49,2 pont Franciaországban, 48,5 pont Ausztriában ás 48,3 pont Görögországban.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált ágazat növekedését, 50 pont alatti értéke pedig visszaesését jelzi. 

A Markit Economics felmérése szerint az év első hónapjában visszafogott ütemben nőtt az eurózóna feldolgozóiparának teljesítménye. A növekedés üteme Spanyolországban és Hollandiában gyorsult, Franciaországban és Olaszországban stabilizálódott a helyzet, már nem gyorsul a visszaesés, de Ausztriában és Görögországban a korábbinál nagyobb volt a BMI csökkenése.

Az eurózónás feldolgozóipari vállalatoknak kettős kihívást jelent a gyenge belföldi és külföldi kereslet. 2014 negyedik negyedévében és 2015 elején a külföldi kereslet különösen gyenge volt.

A feldolgozóiparban foglalkoztatottak száma nőtt januárban, de a növekedés még mindig nem mondható erősnek. Spanyolországban és Írországban az átlagnál nagyobb, Olaszországban és Hollandiában az átlagnál kisebb növekedés volt.

Chris Williamson, a Markit vezető közgazdásza szerint továbbra is csalódást keltően gyenge a feldolgozóipari növekedés, ezért helyes volt az Európai Központi Bank döntése, hogy monetáris élénkítésbe kezdett. Az EKB lépésének hatékonyságát azonban veszélyezteti a görögországi politikai helyzet, amely bizonytalanságot kelt.

Forrás: MTI
Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: