Jó évet zárt az építőipar

Az ÉVOSZ alelnöke szerint jó évet zárt 2014-ben az építőipar, de az ING szakértőjével együtt arra is felhívta a figyelmet, hogy lassul a szektor lendülete, ezért lakáspiaci bővülésre lenne szükség a tavalyi teljesítmény megtartásához.


A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön közzétett adatai szerint az építőipari termelés 2014-ben 14,2 százalékkal nőtt a 2013-ashoz képest, az épületek építése 4,2, az egyéb építményeké 24,8 százalékkal emelkedett. Az év egészében az építőipari vállalkozások 17,3 százalékkal kisebb volumenű új szerződést kötöttek, mint 2013-ban. Tavaly decemberben az építőipar termelése 2,2 százalékkal alacsonyabb volt az egy évvel korábbinál. Éves összehasonlításban 2013 januárja óta először csökkent az építőipar teljesítménye.

Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) alelnöke kiemelte: az építőipar tavaly jó évet zárt. Az alelnök szerint azonban sok tennivaló van annak érdekében, hogy 2015-ben a 2014-es termelési szintet az építőipar meg tudja ismételni. Ehhez fontos lenne a lakosságot is aktivizálni a lakásépítés, lakásfelújítás területén - mondta. 

Az alelnök 2014-gyel kapcsolatban elmondta, hogy minden építőipari alágazatban növekedés volt, a legnagyobb mértékű az egyéb létesítményeknél, az út, vasút, környezetvédelmi, közműberuházások területén. Ez annak az eredménye, hogy a 2007-2013-as európai uniós fejlesztési ciklus utolsó évében, 2013-ban jelentős uniós forrásokat lehetett sikeres projektekkel lehívni, amiben építőipari beruházások is adódtak.

Ugyanakkor már a múlt év közepén lehetett érzékelni, hogy az építési beruházási felfutás nem tart sokáig, a 2014-2020-as új uniós pénzügyi ciklus indítása, a brüsszeli és a hazai választások nem kedveznek a szerződések megkötésének, nehezen indult az újabb pénzügyi ciklus - hívta fel a figyelmet.

Koji László hangsúlyozta: ezek látszanak a számokban, de "drasztikusabban", mint amennyire erre számítani lehetett. A szakma nem gondolta, hogy ennyire nehezen indulnak be a közmegrendelések az építési beruházások területén - fogalmazott Koji László.

A lakossági lakásépítés és felújítás élénkülésének szükségességét alátámasztva felhívta a figyelmet arra, hogy Németországban tavaly az összes építési és szerelési tevékenységnek több mint 50 százalékát adták a lakossági megrendelések, az uniós átlag 35 százalék, míg Magyarországon ez a mutató 7 százalék - mondta.

Az ÉVOSZ továbbra is szorgalmazza, hogy hasonlóan a gazdaság más területeihez, a lakosság is 2,5-3 százalékos kamattal juthasson hitelhez, ami élénkítené a gazdaságot, és segítene lendületben tartani az építőipart.

Balatoni András, az ING vezető elemzője úgy vélte: addig, amíg a lakáspiac nem talál magára, tartós lehet a csökkenő trend az építőiparban. Hozzátette ugyanakkor, hogy január-februárban bővülhet az építőipar. Az adatokból az látszik, hogy az építőipar irányából a gazdaságba érkező impulzus megszűnt - emelte ki. 

Az elemző szerint kedvezőtlen, hogy az építőipari vállalkozások év végi szerződésállományának volumene 16,7 százalékkal kisebb volt az egy évvel korábbinál, valamint az is, hogy az egyéb építmények építésére vonatkozó szerződések állománya csaknem 19 százalékkal esett vissza.

Lipcsei Gábor, az Óbuda Group mérnök-tanácsadó cégcsoport elnöke MTI-hez eljuttatott kommentárjában kiemelte: közel fél éve látható, hogy az építőipari bővülés kizárólag az egyéb építmények főcsoportnak, azaz az infrastrukturális és közműberuházásoknak köszönhető, azon belül is elsősorban az előző uniós finanszírozási ciklus végén felgyorsult forráslehívásoknak. 

Az egyéb építmények építményfőcsoport ugyan decemberben tavalyi bázison mérve még kis mértékben, 1,2 százalékkal nőtt, de a 2010-es bázison mérve már látszik, hogy a trend megfordult. Az épületek főcsoportban már 2014 szeptembere óta egyik hónapban sem haladta meg a termelés az előző év azonos időszakának kibocsátását - hívta fel a figyelmet a cégcsoport elnöke. A lakáspiac "alig mérhető növekedése" nem tudja kompenzálni ezt a visszaesést, tette hozzá. 

Lipcsei Gábor szerint az elkövetkező időszak kibocsátását főként a meglévő szerződésállomány alakulása és az új szerződések értéke határozza meg. Mindkettő volumenében az utóbbi hónapokban "drasztikus visszaesés" volt, ami az építőipar egészére nézve 2015-re megtorpanást vetít előre. A szakember szerint mind az épületek, mind az egyéb építmények építményfőcsoport teljesítményére az előző évek ipari nagyberuházásaihoz mérhető befektetések megjelenése lehetne pozitív hatással.

Forrás: MTI 

Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: