Kiemelkedő beruházásnövekedés, lassuló bővülés

Tavaly 17 éve nem látott mértékben, 14 százalékkal bővültek a beruházások az előző évhez képest Magyarországon - hangsúlyozza a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) frissen megjelent adataira reagálva a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM). Az MTI által megkérdezett elemzők arra hívták fel a figyelmet, hogy 2014. utolsó negyedében az általuk vártnál szerényebben bővültek a beruházások.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) MTI-hez eljuttatott közleményében kiemeli: az adatok megerősítik, hogy a magyar gazdaság elmúlt időszakban mért növekedéséhez kimagasló, több mint 20 százalékos mértékben járultak hozzá a beruházások. 

A tárca szerint különösen kedvező, hogy a nemzetgazdasági ágak többségében, összesen 17 ágazatban a beruházások bővülését mérték. A negyedik negyedéves erőteljes növekedéshez elsősorban a 24 százalékkal erősödő gépberuházások járultak hozzá, ugyanakkor az építési beruházások is 8,6 százalékkal emelkedtek. Tovább nőtt a legnagyobb súllyal rendelkező feldolgozóipar beruházási aktivitása, itt 12,7 százalékos növekedést regisztráltak - fejti ki az NGM. 

Hozzáfűzik: ehhez a bővüléshez elsősorban a járműipar beszállító ágazatai járultak hozzá, amely jól mutatja, hogy a Magyarországon megtelepedett autóipari vállalatok korábbi sikeres beruházásai révén tovább erősödött Magyarország tőkevonzó képessége.

A minisztérium kiemeli: a nemzetgazdasági ágak széles körében kibontakozó beruházás-növekedést segítik többek között a folyamatos feldolgozóipari megrendelések, az uniós források eredményes felhasználása, a növekedési hitelprogram (nhp) segítségével megvalósuló projektek, és az alacsony hozamkörnyezet is. A beruházásokkal létrejövő új kapacitások főként a termelő ágazatok teljesítményét emelik, ezzel megalapozva az elkövetkező időszak gazdasági növekedését is.

Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője elmondta: 2013. utolsó negyedéhez viszonyítva 2014. utolsó negyedében mért közel 2 százalékos növekedés a vártnál nagyobb mértékű lassulást jelent. A részletes adatok alapján meglehetősen vegyes kép rajzolódik ki, és az is egyértelműen látszik, hogy az utolsó negyedévben már nem a beruházások hajtották a GDP-t. 

Kifejtette, hogy a múlt év utolsó három hónapjában a közigazgatásban és a járműiparban is visszaestek a beruházások, emellett jól látható az is, hogy az előző negyedévekhez hasonlóan a pénzügyi szektorban nagyon visszafogott volt a beruházási hajlandóság. Bár az utolsó negyedévben többlettel zárt, "durva lassulást mutatott az építőipar": a korábbi negyedévekben rendre 40 százalék feletti növekedés volt az ágazatban, míg az utolsó negyedévben mindössze 3 százalék volt a többlet - hívta fel a figyelmet Németh Dávid. 

Úgy vélte, hogy a vártnál gyengébb adatban szerepe volt annak is, hogy a feldolgozóiparban - elsősorban a magas bázis miatt - is csökkent a beruházási aktivitás. Gyorsulás látható ugyanakkor a kereskedelemhez, a járműjavítási és a műszaki tevékenységhez köthető beruházásoknál - tette hozzá a vezető elemző. 

Németh Dávid szerint az idén a múlt év egészében elért 14 százalékos növekedésnél lassabb, 10 százalék alatti tempóval lehet számolni. Egyrészt azért, mert az állam várhatóan kisebb mértékben járul majd hozzá a növekedéshez, az pedig még kérdés, hogy a magánszektor fejlesztései és az uniós projektek pontosan milyen mértékű bővülést eredményeznek. 

Ürmössy Gergely, az Erste vezető elemzője azt hangsúlyozta: a beruházások lassabb ütemű bővülésének oka a negyedik negyedévben a 2013 azonos időszaki magas bázis. 

A vezető elemző szerint a beruházások növekedésének 2013 év végén indult nagyon erős dinamikája az uniós források lehívásának intenzitásával összefüggően, 2014 harmadik negyedévéig tartott ki.

Hozzátette: a tavalyi utolsó időszakban a beruházások szintjét főként a versenyszféra húzta, ahol éves összevetésben emelkedtek, míg a költségvetési szférában erőteljesen visszaestek a beruházások.

A vezető elemző szerint a 2014-2020 költségvetési ciklus elején valószínűleg picit lassabb lesz a források lehívása, így idén lassabb növekedési ütem várható mint 2014-ben.

Kedvező fejlemény viszont, ha az nhp és az EU-s támogatások olyan beruházásokba áramlanak, amelyek hozzáadott értéket termelnek és segítik a gazdaság növekedését - mondta Ürmössy Gergely.

Forrás: MTI
Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: