Kínában rekordösszeget költöttek kutatás-fejlesztésre

Rekordösszeget költöttek kutatás-fejlesztésre 2014-ben Kínában, a kelet-ázsiai ország a találmányokra benyújtott szabadalmak számát illetően is megőrizte világelsőségét.


A kínai statisztikai hivatal legfrissebb, csütörtökön közölt adatai szerint Kínában tavaly összesen 1,33 ezer milliárd jüant (58,52 ezer milliárd forintot) költöttek kutatás-fejlesztésre, 12,4 százalékkal többet, mint 2013-ban. 

Ez a teljes bruttó hazai termék (GDP) 2,09 százaléka. 

A növekedés a kínai kormány által prioritásként kitűzött "innováció vezérelte növekedés" politikájának térnyerését is tükrözi, amelynek fontosságát a hazai és nemzetközi közgazdászok gyakran hangoztatják, ennek sikere szerintük ugyanis a kínai gazdasági szerkezetátalakítás sikerét, a gazdasági növekedés mértékét is meghatározza.
A központi szellemi tulajdonjogi hivatalhoz tavaly 2,36 millió szabadalmi kérelem érkezett, és 1,3 millió szabadalmat jegyeztek be. 

A találmányokat illető szabadalmak terén az ország megőrizte negyedik éve tartó világelsőségét, tavaly 12,5 százalékkal több,  928 ezer ilyen kérelem érkezett, s 233 ezret hagytak jóvá. A kínai állampolgárok nevére bejegyzett ilyen szabadalmak száma tavaly 163 ezer volt.

Forrás: MTI
Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: