Negyedével nőtt a lízingfinanszírozás tavaly

A múlt évben 453 milliárd forint összegben finanszírozott eszközöket, illetve ingatlanokat a Magyar Lízingszövetség 37 tagvállalata, ez 24 százalékkal magasabb a 2013. évinél - mondta Jenei Viktor, a szakmai szervezet elnöke kedden sajtótájékoztatón Budapesten.


Az elnök kiemelte, hogy a finanszírozott összeg 23 százalékát, 103 milliárd forintot a Magyar Nemzeti Bank (MNB) növekedési hitelprogramjának a keretében helyezték ki.

A finanszírozott eszközök bruttó értéke ugyan 38 százalékkal, 708 milliárd forintra emelkedett 2014-ben, de így is elmaradt a válság előttitől, amikor ez az érték elérte az 1600 milliárd forintot is - ismertette.

A finanszírozott összeg 40 százalékát - 183 milliárd forint - adták a járműszerződések, vagyis a személyautók, valamint ezek flottái. A teherautók és az autóbuszok 25 százalékkal, 113 milliárd forinttal részesedtek a finanszírozott összegből. Az elnök kiemelte, hogy a múlt évben forgalomba hozott járművek 40 százaléka lízingben talált gazdára.

A különböző termelőeszközök részaránya 32 százalék, összegben pedig 147 milliárd forint volt.

A lakosság tavaly 3,3 milliárd forint lízing finanszírozást vett igénybe ingatlan vásárlásához. Ez jelentős növekedés a 2013. évi 1,4 milliárd forinthoz képest. A vállalkozások viszont csak 2,8 milliárd forint összeget igényeltek ingatlanfinanszírozáshoz, egy évvel korábban ez még 14 milliárd forint volt.

Az MNB növekedési hitelprogramjának keretében 360 milliárd forint volt a teljes kihelyezés 2014-ben, ennek 28 százalékát adta 10 lízingcég. A 103 milliárdnak a 46 százaléka volt mezőgazdasági gép, 42 százaléka pedig haszongépjármű.

Az Exim Bank programjába 3 lízing társaság kapcsolódott be, ezek 7,6 milliárd forintot helyeztek ki.

Jenei Viktor kitért ara is, hogy a deviza-kihelyezések elszámolása 100 milliárd forintjába kerül a tagvállalatoknak, de eddig még egyik sem jelezte, hogy ez működési problémát okozna.

Arra a kérdésre, hogy kidolgoznak-e javaslatot a svájci frankban eladósodott autóhiteleseknek Jenei Viktor azt mondta, hogy a lízingcégek kérelemre eddig is rögzítették a törlesztőrészleteket és  rugalmassá tették a futamidőt.

Forrás: MTI 
Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: