Magyar-grúz mezőgazdasági tárgyalások Budapesten

A magyar-grúz agrárkapcsolatokban kiemelt figyelem jut a GMO-mentesség és az oktatás területének, ezek a témák a grúz mezőgazdasági miniszter hétfői budapesti tárgyalásain is szerepeltek.


Otar Danelia Irakli Garibasvili grúz miniszterelnök delegációjának tagjaként érkezett Budapestre, Budai Gyula miniszteri biztos meghívására. Látogatása során egyeztető megbeszélést folytatott a miniszteri biztossal hivatalában, és találkozott Nagy Istvánnal, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) parlamenti ügyekért felelős államtitkárával is.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium hétfői közleménye szerint a grúz miniszter és a magyar miniszteri biztos áttekintette a Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP) szabadkereskedelmi megállapodás kérdését. A közlemény megjegyzi: Grúzia nem kifejezetten exportorientált ország, azonban hasonló problémái adódhatnak a szabadkereskedelmi megállapodás kapcsán, mint Magyarországnak. Mindkét ország érdeke tehát, hogy a pontos és jól kidolgozott szabályozási környezet zárja ki a tagállamok érdeksérelmének lehetőségét.

A megbeszélés egyik témája volt a GMO-szabályozás, amely kapcsán Budai Gyula emlékeztetett arra, hogy Magyarország zéró toleranciát hirdetett a GMO-val szemben. Otar Danelia tájékoztatása szerint Grúzia szintén ebbe az irányba kíván elmozdulni. 

A miniszter szólt arról, hogy a grúz kormány Magyarországhoz hasonlóan támogatja a családi gazdálkodókat, valamint kiemelt figyelmet fordítanak a biogazdálkodásra. 

Budai Gyula tájékoztatta partnerét, hogy a magyar kormány a helyi piacok támogatásával, valamint a 10 hektár alatti területen gazdálkodók számára 1200 eurós többlet támogatás nyújtásával segíti a családi gazdaságokat, amelyek számára EU-s támogatások is rendelkezésre állnak. 

Otar Danelia magyar partnere segítségét kérte az agrároktatási együttműködés szorosabbra fűzésében.

A grúz mezőgazdasági miniszter hétfőn a Földművelésügyi Minisztériumban Nagy Istvánnal, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) parlamenti ügyekért felelős államtitkárával is tárgyalt.

A minisztérium tájékoztatása szerint a találkozón napirendre került a magyar-grúz munkacsoport megalakítása, a Nemzetközi Fejlesztési Együttműködési Program és az EU Intézményfejlesztési projektek keretében megvalósuló együttműködés. Téma volt emellett Magyarország GMO-mentes politikája, valamint a magyar és a grúz mezőgazdasági kutatóintézetek közötti együttműködés kialakítása, az agrároktatási együttműködés, továbbá az állattenyésztési technológiák és know-how átadásának lehetősége Grúziának.

Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy Magyarország 2014-ben kezdeményezte a grúz partnernél a tenyésztésre, illetve továbbtartásra szánt szarvasmarhákra vonatkozó állategészségügyi export-bizonyítvány elfogadását, és a grúz jóváhagyást várja ezzel kapcsolatban. 

Nagy István a magyar földtörvénnyel kapcsolatos tapasztalatok átadását is felajánlotta. A parlamenti államtitkár tárgyalópartnere figyelmébe ajánlotta a magyarországi mezőgazdasági szakkiállításokat és vásárokat.

Az FM az MTI-hez eljuttatott közleményében hangsúlyozta: Magyarország célja a két ország közötti kereskedelmi forgalom növelése, ehhez jó alapot nyújtanak a vázolt együttműködési lehetőségek. 

Az MTI kérdésére a minisztériumban közölték, hogy 2014. I-XI. hónapjában a magyar-grúz külkereskedelmi forgalom 54,02 millió dollár volt, 9,4 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakának forgalmát. A magyar kivitel meghatározó termékei az ásványi fűtőanyagok, a gyógyszerek és gyógyszerészeti termékek, a vegyi áru, valamint a híradástechnikai eszközök. 

A Grúziába irányuló magyar agrárkivitel értéke 2014 első tíz hónapjában 5 311 237 euró volt, míg a Grúziából származó import 122 260 euró. A magyar-grúz agrárkereskedelem egyenlege így 5 188 977 euró volt az FM adatai szerint.

Forrás: MTI 
Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: