Megalakul a Visegrádi Szabadalmi Intézet

A visegrádi együttműködés országai iparjogvédelmi hatóságainak vezetői csütörtökön, Pozsonyban megállapodást írtak alá, amelynek keretében budapesti központtal létrejön a Visegrádi Szabadalmi Intézet - közölte a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) az aláírást követően az MTI-vel.


A megállapodást magyar részről Bendzsel Miklós, az SZTNH elnöke írta alá.

A közlemény szerint előreláthatólag 2016 elején, az ENSZ Szellemi Tulajdon Világszervezetében és az Európai Szabadalmi Szervezetben lefolytatandó eljárásokat követően kezdheti meg működését a Visegrádi Szabadalmi Intézet, amely a Szabadalmi Együttműködési Szerződés (PCT) előírásaira figyelemmel kormányközi szervezetként jön létre. 

A négy visegrádi ország hatóságainak meglévő kapacitásait kihasználva, az  eddigieknél előnyösebb feltételekkel válik lehetővé a régió feltalálói és vállalkozásai számára a világ 148 országára kiterjedő PCT rendszerének igénybevétele - emeli ki az SZTNH. 

Mindez lehetőséget teremt arra is, hogy a részt vevő országok szabadalmi bejelentői saját anyanyelvükön indítsák meg a nemzetközi szabadalmi bejelentést, illetve kapjanak segítséget az eljárás során felmerülő kérdéseikre. Az oltalomképességre vonatkozó "visegrádi" kutatási és vizsgálati jelentések pedig, az igénybe vehető díjkedvezmények révén, költséghatékony lehetőséget kínálnak a nemzetközi jogszerzéshez - áll a közleményben.

A hivatal szerint a megalakuló intézet részese lehet annak a jelenleg 19 szabadalmi szervezet részvételével megvalósult világszintű kezdeményezésnek is, amely lehetővé teszi a közép-európai régió feltalálói számára, hogy globális keretek között gyorsan és hatékonyan szerezhessenek szabadalmi oltalmat megoldásaikra az együttműködésben részt vevő országokban.  

Mindez jól kiegészíti a bevezetni tervezett egységes hatályú európai szabadalmi rendszert, ami az egész világ, így a hazai innovatív vállalkozások számára nyújt segítséget az európai oltalom egyszerűbb és olcsóbb megszerzéséhez az EU belső piacán.

Forrás: MTI
Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: