Megkezdik a Barátság I. vezeték feltöltését kőolajjal

Jövő héten megkezdi a felújított Barátság I. vezeték feltöltését kőolajjal a Mol Nyrt. - értesült az MTI.


Az olajtársaság szerdán az MTI-nek megerősítette, hogy tájékoztatta a Magyar Bányászati és Földtani Hivatalt a Barátság I. vezeték felújított szakaszának feltöltéséről: a szakasz felújítása befejeződött, a kőolajjal való feltöltése várhatóan a jövő heti átadón kezdődik meg.

A Mol azt is közölte, hogy a 128 kilométer hosszú Barátság I. vezetéken február közepétől megnyílik a lehetőség az évi 6 millió tonna kőolaj szállítására.

A tájékoztatás szerint ezzel utolsó szakaszába ért Közép-Európa kiemelt fontosságú energetikai fejlesztése, a Barátság I. felújítása. A beruházás stratégiai jelentőségű a régió energiabiztonsága szempontjából, hiszen nemcsak a vezetékek kapacitását növelték meg, de a fejlesztésnek köszönhetően immár az Adriai-tenger felől is ki lehet elégíteni Magyarországon keresztül Szlovákia és részben Csehország kőolajigényét is.

A 80 millió dollárért felújított Barátság I. minél előbbi üzembe helyezése érdekében a Mol február elején benyújtotta az illetékes bányászati hivatalhoz a vezeték feltöltéséről szóló hivatalos értesítőt. Ezt követően, a vezeték átadása után elkezdődik a kőolajvezeték kőolajjal történő feltöltése a százhalombattai Adria szivattyú állomásról indulva. A tervek szerint a jövő heti átadásra a teljes vezeték készen áll a kőolajszállítására is a kereskedelmi igényektől függően.

A beruházás során a szlovákiai Sahy-i kezdőponttól Tökölig, összesen 128 kilométeren - ebből 119 kilométer a magyar, illetve 9 kilométer a szlovák szakasz - cserélték ki a vezetéket.

A Barátság I. vezeték Szlovákiában, az ukrajnai határtól Kistompáig (Tupa, a közelben lévő legnagyobb város Sahy) összesen 530 kilométer hosszú, ez a vezeték egyrészt tovább megy a pozsonyi finomítóig 134 kilométeren át, másrészt Magyarországra Százhalombattáig, mintegy 120 kilométer hosszan.

Forrás: MTI

Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: