Megszületett Horvátországban az első ítélet a bankok kamatemelésének jogszerűtlenségéről

A Zágrábtól északra elhelyezkedő Zabok városában a körzeti bíróság első fokon úgy döntött, a Splitska Bankának vissza kell térítenie ügyfelének a túlfizetett kamatok összegét, amelyet a svájci frank alapú lakáshitele után törlesztett, és amelyet a bank egyoldalúan, a hitelt felvevő beleegyezése nélkül emelt meg – közölte a frankhitelesek érdekvédelmi szervezete, a Frank Egyesület kedden.


A felperes 78 ezer svájci frank alapú kölcsönt vett fel 4,2 százalék változó kamat mellett. A kamatokat a bank egyoldalúan többször is megemelte az évek során. A bíróság ezért közel 6 ezer svájci frank visszafizetésére kötelezte a pénzintézetet a büntető kamatok megfizetésével együtt. 

2013-ban Zágrábban a kereskedelmi bíróság jogszerűtlennek ítélte mind a svájci frank alapú hitelek konstrukcióját, mind a bankok egyoldalú kamatemelését hét banknál, a nyolc érintett közül, amelyek ellen az eljárás folyt. Később a legfelsőbb kereskedelmi bíróság ezt a döntést felülbírálta és csak a változó kamat egyoldalú megemelését ítélte jogszerűtlennek és tisztességtelennek. A döntés ellen a bankok és a hitelesek is revíziót kértek. A legfelsőbb kereskedelmi bíróság döntése azonban még mindig hatályos és lehetőséget nyújt egyéni keresetek benyújtására. 

A bíróság döntésének megszületését követően a zaboki körzeti bíróságon indított kereset volt az első devizahiteles per Horvátországban, amely döntése nem jogerős ugyan, de bizakodásra ad okot – közölte a Frank Egyesület. 

Zágrábban hétfőn megtartotta első egyeztető fórumát a svájci frank alapú hitelesek problémájának hosszú távú megoldására létrejött munkacsoport, amelynek tagjait a pénzügyminisztérium, a központi bank, a kereskedelmi bankok és a frankhitelesek egyesülete delegálta, de megoldást egyelőre nem találtak a felek. 

A Frank Egyesület képviselői az ülés után kijelentették, továbbra is azt követelik, hogy a magyar modellhez hasonlóan a devizaalapú lakáshiteleket Horvátországban is nemzeti valutára váltsák. Szerintük ez az egyedüli jó megoldás a probléma kezelésére.

Forrás: MTI 
Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: