Megugrott a BMI januárban

Januárban 54,2 pontra emelkedett a beszerzésimenedzser-index értéke, 3,3 százalékponttal nőtt az előző havi 50,9 ponttal szemben - jelentette hétfőn a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT). Az idei mutató magasabb az elmúlt három év 53,4 pontos átlagánál és a hatodik legmagasabb érték 1995 óta.


A felmérésben vizsgált részindexek többsége növekedett decemberhez képest. A foglalkoztatottsági index értéke ismét 50,0 pont felett volt januárban, ami ráadásul a legmagasabb az 1995. évi januári óta. Az elmúlt egy év értékei május kivételével növekedésre utalnak.

A termelési mennyiség indexe nőtt decemberi értékéhez képest, és egyhavi szűkülés után a termelt mennyiség emelkedését jelzi. A mostani érték átlag felettinek számít, az elmúlt 19 évben tízszer volt kisebb az index értéke januárban.

Az új rendelések indexe enyhébben emelkedett, a mostani csak a tizenegyedik legmagasabb januári érték 1995 óta. Az új rendelések állománya magasabb lett, és felülmúlja az 1995 óta mért hosszú távú átlagot, bár az elmúlt három év átlagától elmarad.

A beszerzési mennyiség indexe növekedett decemberi értékéhez képest, és egyúttal a mennyiség további emelkedését is jelzi. A mostani érték felülmúlja az elmúlt három év átlagát, és a kilencedik legmagasabb januári adat. A beszerzett mennyiség tizenharmadszor növekedett egyfolytában.

A beszerzési árak enyhe növekedési üteme gyengült a válaszadók szerint. Ezzel a beszerzési árak az elmúlt húsz hónapban nem csökkentek. A mostani ütem 1995 óta vizsgálva a harmadik legalacsonyabb januári.

A késztermékkészletek szintje januárban magasabb lett. A korábbi januári értékeket nézve az idei átlag feletti, és a harmadik legmagasabb 1995 óta.

A külpiaci mutatók közül az importindex értéke növekedett decemberhez képest, és egy havi szűkülés után először jelzi az import mennyiségének újbóli növekedését. A másik külpiaci mutató, az exportindex értéke is emelkedett az előző hónaphoz képest, és 50,0 pont felé került.

Forrás: MTI
Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: