Negyedéves értékelések a jövő heti makrogazdasági naptárban

Gyéren csörgedező makrogazdasági adatokra lehet számítani a jövő héten, a fontosabb mutatók az idei első negyedévi kilátások megítélésében, illetve a tavalyi negyedik negyedévi eredmények felmérésében nyújtanak majd támogatást a piacoknak.


A párizsi székhelyű Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) hétfőn teszi közzé februári összetett gazdasági mutatóit (Composite leading indicators, CLIs), amelyek az aktuális gazdasági trendtől való eltérés korai előrejelzésére lettek kidolgozva. A januári összetett mutatók stabil gazdasági növekedést jeleztek az OECD tagországaiban. A CLI mutatót kedden az OECD harmonizált munkanélküliségi adatai követik. 

A világgazdasági környezet első negyedévi várható alakulásáról teszi közzé felmérését csütörtökön a müncheni egyetem ifo gazdaságkutató intézete. Az index a tavalyi negyedik negyedévben csökkent, az előző negyedévi 105,0 pontról 95,0 pontra, 2013 harmadik negyedéve óta a legalacsonyabb szintre. A felmérés a hat hónapra előre tekintő várakozások csökkenését mutatta ki. 

Az euróövezetre vonatkozóan viszont az ifo a múlt héten, február 5-én csütörtökön kiadott első negyedéves gazdasági hangulati felmérésében már a kilátások javulását mutatta ki. 

Pénteken teszi közzé a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis a tavalyi negyedik negyedévi német GDP-növekedés előzetes adatait. Előzetes negyedik negyedévi GDP-növekedési adatok várhatók Franciaországból és Olaszországból is, valamint az Eurostat is nyilvánosságra hozza az euróövezet és az Európai Unió tavaly negyedik negyedévi GDP-növekedésére vonatkozó első becslését.

Az Egyesült Államokból is viszonylag kevés makrogazdasági mutató várható a jövő héten. A szokásos menetrend szerint csütörtökön jelenik meg az első alkalommal munkanélküli segélyért folyamodók számában az előző héten bekövetkezett változást követő adat, amit a piacok általában szoros figyelemmel kísérnek a gazdasági növekedés lendületének megítéléséhez.

A fontosabb amerikai mutatók közül még a Reuters hírügynökség és a Michigan Egyetem közös fogyasztói hangulatindexe érdemel említést, melynek februári előzetes értékét hozzák nyilvánosságra pénteken.
 

A jövő héten már valamelyest megcsappan a negyedéves eredmény beszámolót publikáló vállalatok száma is. A nagyobbak közül kedden a Coca Cola, szerdán az AOL, a Cisco, a PepsiCo, a Tesla Motors, a Thomson Reuters, a Time Warner, pénteken pedig a Rolls-Royce teszi közzé tavaly negyedik negyedévi mérlegadatait.

Forrás: MTI  
Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: