NGM: tartós növekedés várható az ipari termelésben

Tartós növekedés várható az ipari termelésben a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szerint, mivel az összes rendelésállomány csaknem 19 százalékkal bővült decemberben éves szinten - közölte a minisztérium csütörtökön az MTI-vel.


A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön a második becslés alapján közölte, hogy az ipari termelés 7,6 százalékkal nőtt az előző évhez képest 2014-ben, tavaly decemberben pedig 7,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Tavaly decemberben a munkanaphatástól megtisztított adatok szerint 4,6 százalékkal nőtt a termelés 2013 azonos hónapjához mérve, az előző hónaphoz viszonyítva a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari termelés 1,7 százalékkal csökkent.

Az NGM közleménye szerint az ipari termelés arányát a hazai össztermék 30 százalékára kívánják növelni a járműipar, az elektronika, a logisztika, az élelmiszeripar, az informatika és az egészségipar előtérbe helyezésével. E célkitűzést segíti az is, hogy a jövőben minden idők legnagyobb gazdaságélénkítő programja indulhat el Magyarországon, ugyanis a 2007-2013-as közötti 16 százalékkal szemben, 2014-2020 között az uniós fejlesztési források 60 százaléka jut közvetlenül gazdaságfejlesztésre - írja a minisztérium.

Az NGM szerint az ipari növekedés egészséges szerkezetét számos tényező mutatja; a 2014 decemberében 8,6 százalékkal bővülő feldolgozóipar tizenhárom alága közül tízben termelésbővülést regisztráltak, valamint azt, hogy tavaly az ipari termelés mindegyik régióban növekedett.

Az NGM közleményében rámutatott: a tartós növekedést segíti, hogy a feldolgozóipari ágazatok új rendelései decemberben több mint 14 százalékkal nőttek éves szinten, az új exportrendelések 15 százalékot meghaladóan emelkedtek.

Forrás: MTI 
Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: