Csökken a nyugat-európai cégek száma Csehországban

Emelkedik a kelet-európai és csökken a nyugat-európai cégek száma az utóbbi években Csehországban - derül ki abból az elemzésből, amelyet a prágai CTK hírügynökség készített a cégeket nyilvántartó szakmai portálra (www.informaceofirmach.cz) hivatkozva.


A hétfőn nyilvánosságra hozott elemzés szerint az utóbbi években megnőtt a szlovák, a lengyel, a magyar, a román, a bolgár, valamint a balkáni vállalkozók érdeklődése Csehország iránt, az orosz és az ukrán cégek száma stagnál, míg az osztrák, a német vagy a holland cégek száma visszaesett.

2014 végén több mint 450 ezer cég volt bejegyezve Csehországban, ezek majdnem egynegyedének külföldi a többségi tulajdonosa. A leggyakoribb külföldi tulajdonosok a szlovákok (20 000), oroszok (17 500) és a németek (9500).

"Míg Lengyelország és Magyarország esetében valószínűleg a földrajzi közelség a meghatározó, addig a balkáni államok vállalkozói a csehországi működéstől valószínűleg azt is elvárják, hogy közelebb kerüljenek a nyugati piacokhoz" - vélekedett Pavel Finger, a CRIF-Czech Credit Bureau elnökségének tagja.

A nyugati vállalkozók csehországi cégeinek száma azonban az utóbbi öt évben csökkenő tendenciát mutat: az osztrák cégek száma 7,4 százalékkal, a holland cégek száma 6,1 százalékkal, míg a németeké 5,6 százalékkal csökkent.

Az elemzők rámutatnak: míg Csehországban az ezredforduló után nagyon megugrott az orosz cégek száma, 8300-ról 17 500-ra, az orosz vállalkozók érdeklődése Szlovákia iránt alacsony, és csak mintegy 500 cégnek van többségi orosz tulajdonosa.

Szlovákiában a legtöbb külföldi vállalkozó 22 évvel a szövetségi Csehszlovákia felbomlása után is cseh állampolgár. 2014 végén mintegy 17 ezer szlovákiai cégnek volt cseh többségi tulajdonosa.

Forrás: MTI 
Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: