Növelte forgalmát és nyereségét tavaly a Lego Group

Folyamatosan bővülő termékportfóliójának köszönhetően a piaci átlagot meghaladó forgalomnövekedést és a tervezettet meghaladó nyereséget ért el tavaly a dán Lego Group - közölte a cég szerdán az MTI-vel.


A Lego Group értékesítési árbevétele tavaly 13,0 százalékkal 28,6 milliárd dán koronára emelkedett a 2013-as 25,3 milliárd koronáról. A devizaárfolyam-hatások kiszűrésével a bevétel (helyi devizákban) 14,9 százalékkal emelkedett. 

A Lego Group jelentősebb piacain kétszámjegyű százalékos forgalomnövekedést ért el tavaly, míg a játékpiac általában a világ legtöbb országában alacsony egyszámjegyű százalékos mértékben bővült. Legnagyobb piacán, az Egyesült Államokban, valamint Nagy-Britanniában, Franciaországban, Oroszországban és Kínában kétszámjegyű százalékos növekedést ért el a Lego. Közép-Európában és Észak-Európában magas egyszámjegyű százalékos volt a növekedés.

Az üzleti eredmény 2014-ben 9,7 milliárd dán koronára emelkedett az előző évi 8,3 milliárd koronáról. A bevételarányos jövedelmezőség 33,9 százalékra javult 33,0 százalékról. 

Az adó előtti eredmény 9,5 milliárd dán korona lett tavaly, szemben a 2013-as 8,2 milliárd koronával, ami 15,2 százalékos növekedésnek felel meg. 

A Lego Group tavaly a tervezettnél magasabb, 7,0 milliárd dán korona (287 milliárd forint) nettó nyereséget ért el a 2013-as 6,1 milliárd korona után. 

A Lego folyamatosan bővülő termékportfóliójának tulajdonítja forgalmának növekedését. A vállalat termékeinek mintegy 60 százalékát cseréli le új termékekre minden évben.

Tavaly a Lego Group gyártásának a felvevőpiacokhoz közeli telepítését szorgalmazó stratégiája keretében jelentős mértékben növelte termelési kapacitását bővítő beruházásait. Termelőeszköz beruházásokra tavaly 3,1 milliárd dán koronát fordított az előző évi 2,6 milliárd dán korona után. 

Tavaly márciusban avatta fel új, a korábbi létesítményt leváltó nyíregyházi üzemét a Lego. 

Tavaly áprilisban tették le az ázsiai piac ellátására hivatott kínai üzem alapkövét. Az üzem az idén kezdi meg a termelést és a tervek szerint 2017-re éri el teljes termelési kapacitását. 

A mexikói Monterrey-ben tavaly kezdődött meg az ottani üzem csomagoló részlegének bővítő beruházása. 

A csehországi Kladnóban a 2016-ig tartó fejlesztés keretében tavaly szeptemberben úgy gyártócsarnokkal bővült az üzem. 

Tavaly a Lego legnagyobb fröccsöntő üzemének a kapacitása is tovább bővült a dániai Billundban, a cég központjában.  

A Lego Group tavaly átlagosan 12 582 alkalmazottat foglalkoztatott teljes munkaidőben az év folyamán, szemben a 2013-as 11 755-ös éves átlaggal.

Forrás: MTI
Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: