Odacsaptak az oroszok

Kiterjesztette élelmiszer-behozatali korlátozásait Oroszország. Ezúttal minőségi kifogásokra hivatkozva tiltották meg bizonyos lengyel termékek importját. Lengyelország az elsők között szerepel az orosz importtilalmak miatt kárt szenvedő országok sorában.


Az orosz fogyasztóvédelmi hatóság felfüggesztette azoknak a lengyel sajtoknak a behozatalát Oroszországba, amelyek eddig megúszták az élelmiszerek importjának tilalmát - jelentette a Moscow Times. A Kreml a korábbi korlátozásokat a Moszkva elleni uniós szankciókra adott válaszul vezette be - akkor nem minőségi kifogásokra hivatkoztak, míg most igen. A hatóság szerint az érintett kenhető sajtok nem felelnek meg az orosz minőségi előírásoknak. Kitiltásuk péntektől lépett érvénybe.

Az intézkedés az Ostrowia márkanév alatt futó termékeket érinti. A hivatal szerint bizonyos "technikai elvárásoknak" nem felelnek meg - derült ki a szervezet hétfői közleményéből. Oroszország tavaly augusztusban vezette be az európai uniós exportőröket sújtó élelmiszer-behozatali korlátozásokat. Ezek érintették a sajtokat is, például az olasz Parmezánt. A feldolgozott a sajtok azonban nem kerültek fel az akkor készült feketelistára.

Pikáns részlete az ügynek, hogy a bejelentést az oroszországi ortodox egyházi ünnep, a sajthét végéhez időzítették. Orosz nevén ez a maszlenyica, amelynek központi eleme blini, az orosz palacsinta fogyasztása. A kerek, sárga ínyencség a napot, s ezzel a tavaszt, a megújulást szimbolizálja - derül ki az oroszok.pstr.hu-n olvasható tájékoztatóból. Ezen az ünnepen a palacsintán kívül sok tejterméket fogyasztanak az oroszok.

Lengyelország az Oroszországot legkeményebben bíráló "héják" egyike az EU-tagországok között, egyben az egyik legnagyobb kárvallottja az élelmiszerimport-tilalomnak. A kitiltott lengyel élelmiszerek közül elhíresült az alma, ugyanis a konfliktus előtt az orosz almaimport 40 százaléka Lengyelországból származott. Miután a gyümölcs a termelők nyakán maradt, a lengyel fogyasztók hazafias kötelezettségüknek érezték, hogy sok hazai almát egyenek.

Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: