Energiabiztonság szempontjából fontos ország Grúzia

Magyarországnak az energiabiztonság szempontjából rendkívül fontos ország Grúzia - mondta Orbán Viktor kormányfő kedden Budapesten, az Irakli Garibasvili grúz miniszterelnökkel folytatott megbeszélést követő közös sajtótájékoztatón. A grúz kormányfő arról beszélt, ki kell használni a magyar-grúz gazdasági kapcsolatokban rejlő lehetőségeket.


Orbán Viktor szerint azzal, hogy sorra elbuktak az Ukrajnát elkerülő gázvezetékekre tett kísérletek, Grúzia jelentősége, stratégiai súlya rendkívüli mértékben megnőtt Európa számára.

Nehezen képzelhető el a kontinens energiabiztonsága anélkül, hogy abban Grúzia ne töltene be valamilyen fontos szerepet akár energiaelosztóként, akár -szállítóként - mondta, kiemelve, hogy így Magyarországnak is rendkívül fontos ország Grúzia az energiabiztonság szempontjából.

A miniszterelnök egyúttal támogatásáról biztosította Tbiliszi euroatlanti integrációs törekvéseit, és közölte azt is, hogy Magyarország tiszteletben tartja és elismeri Grúzia törekvését a területi integritásra.

"Szeretnénk, ha a Kaukázus térségében stabilitás lenne" - folytatta Orbán Viktor -, ezért Magyarország azt javasolja az Európai Uniónak, hogy egy országspecifikus programot dolgozzon ki Grúziának. A magyar kormány szerint ennek legfontosabb pontjaként - ahogyan az már az idei rigai EU-csúcson szóba kerül - az uniónak vízummentességet kellene biztosítania a kaukázusi országnak.

A kormányfő szavai szerint az elmúlt 15 év politikai-gazdasági újításait tekintve Grúzia a leginnovatívabb országok közé tartozik, "mi magunk is mindig tanulmányozzuk azokat a megoldásokat, amelyeket ők választanak".

Megemlítette, hogy Grúzia fontos kereskedelmi partnere Magyarországnak, 2014 első tíz hónapjában mintegy 10 százalékkal nőttek a két ország kereskedelmi kapcsolatai.

Orbán Viktor közölte azt is, hogy áprilisban magyar kereskedőház nyílik a grúz fővárosban, Tbilisziben.

Jelezte továbbá, hogy a magyar Eximbank 50 millió dolláros hitelkeretet nyitott meg a magyar és a grúz kis- és középvállalkozások együttműködésének segítése érdekében.

Irakli Garibasvili grúz miniszterelnök a Parlamentben tett sajtónyilatkozatában hangsúlyozta: a Magyarország és Grúzia közötti gazdasági és kereskedelmi kapcsolatokban hatalmas lehetőségek rejlenek, amelyeket ki kell használni.

Kiemelte: a két ország közötti együttműködés fő területe a gazdasági kooperáció, és mindkét kormány keményen dolgozik azért, hogy minél inkább megerősítsék a kapcsolataikat ezen a területen.

Irakli Garibasvili nagyra értékelte, hogy Magyarország támogatja Grúzia területi integritását és szuverenitását, valamint euroatlanti integrációs törekvéseit.

A grúz kormányfő hangsúlyozta a két ország közötti kapcsolatok megerősítésének jelentőségét, és - mint mondta - új együttműködési területeket sikerült beazonosítaniuk. Reményét fejezte ki, hogy minél több magyar vállalat felfedezi a grúz piacok kínálta lehetőségeket.

Arról is beszélt, országa komoly erőfeszítéseket tesz a reformokért, hogy bebizonyítsák, megfelelő partnerei lehetnek az EU-nak. Kiemelte a társulási megállapodás és a vízummentesség fontosságát is, egyúttal köszönetet mondott, amiért Magyarország időben ratifikálta a társulási megállapodást.

Irakli Garibasvili azért is háláját fejezte ki, hogy Magyarország segíti Grúziát a NATO-csúcson jóváhagyott vállalások végrehajtásában.

Végül megjegyezte: a tárgyaláson szó volt a regionális energiakérdésekről, tanácskoztak a piacokról és a tranzitlehetőségekről is.

A sajtónyilatkozatok előtt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és grúz kollégája, Tamar Berucsasvili együttműködési megállapodást írt alá.

Forrás: MTI 
Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: