Az elemzők felfelé módosíthatják a hazai növekedési előrejelzéseiket

Az európai gazdasági növekedés közeljövőben várható felpörgése Magyarország számára is jó hír, az elemzők a közeljövőben felfelé módosíthatják a hazai növekedési előrejelzéseiket  - mondta Forián-Szabó Gergely, a Pioneer Alapkezelő befektetési igazgatója a cég szerdai budapesti háttér beszélgetésén.


Kiemelte: a hazai gazdaság idén és jövőre is 3 százalék körüli szinten bővülhet, a jegybank további monetáris lazításról dönthet, mert a  globális inflációs környezet erre átmenetileg lehetőséget ad. A jegybank növekedési hitelprogramja kiterjesztésén felül hamarosan újból előkerülhet a kamatcsökkentés újraindítása is, különösen, ha a forint árfolyama a jelenlegi szintről tovább erősödne - mutatott rá Forián-Szabó Gergely .

A Pioneer Alapkezelő befektetési igazgatója szerint pozitív növekedési meglepetés jöhet Európában. Úgy vélte: az infláció főleg a nyomott olajáraknak köszönhetően alacsony, emiatt átmenetileg emelkednek a reáljövedelmek, és nőhet a lakossági fogyasztás is. 

A monetáris politika ezt még segíti is, az EKB a deflációs aggodalmaktól vezérelve tartósan alacsony kamatszintet és gyengébb euróárfolyamot biztosít a fellendüléshez. Ezek a tényezők leszorítják a vállalatok költségeit, növelik a versenyképességet, ösztönzik a beruházásokat, kifizetődőbbé teszik az exportot, így nem csoda, hogy az eurózóna legnagyobb gazdaságaiban - még a déli periféria-országokban is - magasba emelkedtek az üzleti bizalmi indexek - elemezte a szakember.

Forián-Szabó Gergely szerint ugyancsak a meglóduló növekedés irányába hat, hogy bár az egyes országok között jelentős különbségek vannak, a felmérések szerint a legtöbb európai bank a hitelezési feltételek lazítását tervezi, ami az alacsony kamatokkal párosulva a meginduló növekedés egyik katalizátora lehet.

"A sokat emlegetett deflációs veszélynek egyelőre semmi jele, a mostani alacsony inflációs környezet rövid távon kifejezetten jó hatással van a fellendülésre" - mondta a Pioneer befektetési igazgatója. 

Forián-Szabó szerint az EKB bejelentett kötvényvásárlási programjára a jelenlegi javuló makrogazdasági környezetben már nem sok szükség van, de sokat rontana az Európai Központi Bank hitelességén, ha a régóta ígért és halogatott élénkítésből hirtelen visszakoznának a döntéshozók.

Az európai növekedési kilátások ugyanakkor a világ más régióihoz viszonyítva még mindig gyengék, és még mindig számos feszültség terheli az európai gazdaságokat. A befektetési igazgató arra is figyelmeztetett, hogy a nagyobb ívű átalakításoknak nem kedvez, hogy Görögországban választást nyert a megszorításokat elutasító Sziriza, de más országokban is látványosan erősödnek az európai intézményekkel szemben kritikus radikális szervezetek. A görög feszültség a felszíni huzavonák után nagy valószínűséggel megoldódik majd, ám Európa hamarosan még nagyobb kihívások elé kerülhet, ha a nagyobb államokban - például Spanyolországban - szintén radikalizálódás lesz a korábbi megszorító politika eredménye.

Elmondta: Kelet-Közép-Európa országai komoly haszonélvezői lehetnek a pozitív fordulatnak, igaz ugyan, hogy erre a térségre az orosz-ukrán feszültség erőteljesebben hat, viszont az adósságráták alacsonyabbak, mint Nyugat-Európában. A munkaerőpiacok rugalmasabbak, a jóléti rendszereket részben már átalakították, ezért jobb a versenyképesség, ami kedvező feltételek mellett gyorsabb felzárkózást eredményezhet - fűzte hozzá Forián-Szabó Gergely.

Forrás: MTI
Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: