Steinmeier a megállapodások betartását kérte görög kollégájától

Németország megbízhatóságot és a nemzetközi hitelprogramokhoz kapcsolódó megállapodások betartását várja Görögországtól, a második világháborús jóvátételi kérdeseket pedig lezártnak tekinti - fejtette ki a német külügyminiszter kedden Berlinben a görög diplomácia vezetőjével folytatott megbeszélése előtt.


Frank-Walter Steinmeier a görög külügyminiszterrel, Nikosz Kociasszal közösen tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy Németország tiszteletben tartja a januári görögországi választások eredményét, de cserébe azt várja, hogy "Görögország tiszteletben tartja, hogy mi megbízhatóságot és a megállapodások betartását várjuk".

Hangsúlyozta: Németország "a lehető legnagyobb érdeklődéssel" várja az új athéni vezetés "konszolidált elképzeléseit" az államadósság-válság további kezeléséről és arról, hogy mi az álláspontja a február végén lejáró támogatási program ügyében.

Nikosz Kociasz kiemelte, hogy kormánya "európai megoldásra" törekszik, és elismeri, hogy reformokra van szükség. Ugyanakkor a válságot "másfajta reformokkal" kell kezelni és "a Görögországra kényszerített politikát" nem lehet folytatni, mert az "csak kudarcot" okozott, és azzal fenyeget, hogy Görögország nem tudja teljesíteni adósságszolgálati kötelezettségeit - tette hozzá.

A tervezett reformok irányáról azt mondta, hogy szükséges ösztönözni a gazdasági növekedést, és összpontosítani kell az adókerülés és a korrupció elleni küzdelemre. Hozzátette, egyedülálló a gazdaságtörténetben, hogy hat válságos év alatt "egyetlen oligarcha vállalkozásai sem omlottak össze". Ez is azt mutatja, hogy a társadalmi igazságosság elve alapján kell tovább folytatni a válságkezelő munkát.

Nikosz Kociasz a német külügyminiszterrel megtárgyalandó ügyek sorában utolsóként említette a második világháborús német jóvátétel kérdését, és hangsúlyozta, hogy csupán "kézbesítőként" jár el, ismerteti a kormányfő, Alekszisz Ciprasz vasárnapi parlamenti beszédének vonatkozó részletét. Megjegyezte, hogy a sajtó ugyan kiemelten kezeli a jóvátétel ügyét, de ennél sokkal fontosabb kérdések is vannak a napirenden.

Frank-Walter Steinmeier kérdésre válaszolva megerősítette a német kormány több alkalommal rögzített álláspontját, miszerint Berlin jogilag lezártnak tekinti a második világháborús jóvátétellel összefüggő kérdéseket.

Az Alekszisz Ciprasz vezette, januárban hatalomra jutott Radikális Baloldal Koalíciója (Sziriza) szerint Berlin mintegy 162 milliárd euróval, azaz a 315 milliárd eurós görög államadósság nagyjából felét kitevő összeggel tartozik Athénnak. Ez az összeg két részből áll össze: egyrészt a nácik négyéves (1941-1945) megszállása alatt véghezvitt pusztítás miatt járó jóvátételből, másrészt a görög nemzeti banktól kikényszerített, 476 millió akkori német márkás hitelből.

Ciprasz parlamenti beszédében kiemelte: Athén történelmi kötelessége "a népünk, a történelem és minden európai előtt, aki a nácizmus ellen harcolt és vérét áldozta", hogy kártérítést követeljen Németországtól a világháborúban okozott károkért.

Forrás: MTI 
Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: