Szakértő: lehet, hogy soha nem talál magára az Air France

Lehet, hogy soha nem talál magára az egyre nehezebb anyagi helyzetben lévő Air France, amely napokon belül újabb létszámcsökkentést és megszorító programot jelenthet be - írta Pierre Sparaco légügyi szakértő az ATW.com szakportálon hétfőn megjelent cikkében.


A probléma fő oka, hogy több megszorítás után sem tudja a francia légitársaság visszanyerni jövedelmezőségét részben azért, mert forgalmának növekedése az európai átlag alatt maradt, másrészt az európai piacon a diszkont légitársaságok egyre több utast visznek el a hagyományos légitársaság elől. Az elbocsátás első sorban a földi kiszolgálókat és légiutas-kísérőket érintheti.

Az Air France gyengélkedése a KLM-mel és a Transaviával közös vállalatcsoportot is nehéz helyzetbe hozta, a három fő piaci szereplő, a Lufthansa-csoport, a British Airwayst, az Iberiát és a Vuelinget magába foglaló International Airlines Group és az Air France-KLM közül utóbbi szállítja a legkevesebb utast, és az IAG az ír Aer Lingus felvásárlásával tovább is erősödhet. Eközben a KLM rentábilisan működik, és a Transavia is dinamikusan emelkedik, de a francia cég üzleti eredménye lefelé húzza a csoportot is.

Pierre Sparaco szerint a légitársaság korábban alulbecsülte a diszkont légitársaságok keltette versenyt, és ezért most "kemény árat fizet". A cég jövője most legnagyobb részben a Transavia francia leányvállalatán múlik, akik idén 4,6 milliós utasforgalommal számolnak, de jelentős piaci szereplő nem válhat belőle mérete miatt, és 2017-nél korábban a cég vezetői sem várják működésének rentábilissá válását.

Emellett a francia hálózatos légicég amiatt is aggódhat az elemzés szerint, hogy a jelenlegi stratégia a hosszú távú útvonalhálózaton nyugszik, de erre a piacra is kezdenek betörni a diszkont légitársaságok, köztük a Norwegian, amely ellen többen is tiltakoznak.

A Star Alliance légi szövetség egyik alapító légitársasága, az Air France 1933. óta üzemel, jelenleg 245 gépes flottájával mintegy 170 repülőtérre közlekedik, és mintegy 70 ezer munkavállalót foglalkoztat. A tavalyi év üzleti jelentését február 19-én hozza nyilvánosságra, 2013-at a cégcsoport 1,8 milliárd euró adózás utáni veszteséggel zárta.

Forrás: MTI 
Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: