Változó eredményesség a Tolna megyei sertéstenyésztő cégeknél

Általában nullszaldóval vagy kisebb nyereséggel zárták a tavalyi évet a Tolna megyei sertéstenyésztő vállalkozások - mondta a megyei sertéstenyésztők választmányának elnöke az MTI-nek.


"2014 első félévében kedvező pozícióban volt a sertéságazat, ezt követően az oroszországi embargó miatt jelentősen visszaestek az árak" - tette hozzá Lengyel Lóránt. Megjegyezte: a tenyésztők az év utolsó harmadában, és azóta is önköltség körül vagy az alatt tudják értékesíteni a sertést.

A választmány elnöke saját cégéről elmondta: a németkéri L.L.T. Bt. tavaly valamivel több mint 5000 hízósertést állított elő, és 2013-as, 216 millió forintos árbevételük megtartásával kis mértékű nyereséggel számolnak. A Faddon működő, 340 millió forintos árbevételű Dunahyb Kft. 8000 hízót bocsátott ki tavaly, a 2013-ban elért 2,1 millió forint adózás előtti eredménnyel szemben a múlt évi eredmény ötmillió forint lehet - mondta Reibling József ügyvezető igazgató.

A 2014-ben mintegy 25 ezer hízót kibocsátó Döbröközi Mezőgazdasági Zrt. az előző évihez hasonló, 2,7 milliárd forint árbevételt ért el. László Szabolcs gazdasági igazgató tájékoztatása szerint az egymilliárd 168 millió forint árbevételű sertéstenyésztésen 106 millió forint pozitív eredménye volt a zrt.-nek. A cég idén a tervek szerint növeli a hízók számát, a társaság által művelt 4300 hektárnyi terület 2019-ig várhatóan 200 hektárral, azután jelentősebben csökken - tette hozzá.

Veszteséggel zárta a sertéstenyésztést két, Dombóvár környéki cég; a másfél milliárd forintos árbevételt elért, átlagban évi 21 ezer hízót kibocsátó Naki Mezőgazdasági Zrt.-nek a sertéságazaton 100 millió forint volt a vesztesége - mondta Soltész Gyula vezérigazgató. A veszteség a 390-400 forint közötti, kilogrammonkénti átlagár és a 450 forintos önköltség különbségéből adódott - tette hozzá. 

A zrt. tavaly 1780 hektár termőföldön gazdálkodott, ami idén várhatóan 1500 hektárra csökken; a növénytermesztés ebben az évben már nem kompenzálja a sertéságazat veszteségét - jegyezte meg a cégvezető.

A Kaposszekcsői Mezőgazdasági Zrt. megőrizte 2013-as, egymilliárd 81 millió forintos árbevételét; a vállalkozás tavaly az egy évvel korábbinál valamivel több, 6500 hízót állított elő - mondta Papp Nándor elnök, hozzátéve, hogy a sertéstenyésztés veszteségének mértékét egyelőre nem tudják. A zrt.-nek becslése szerint évente száz hektárral csökken a tavaly rendelkezésre állt 2300 hektárnyi termőterület.

A sertéstenyésztők választmányának elnöke a 2015-ös kilátásokról azt mondta: az év közepétől a német tőzsdei árakat alapul véve mintegy 10 százalékos áremelkedésre számítanak, és segít az ágazat eredményességén a napokban bejelentett, tenyészkocánként maximum 38 580 forintos állatjóléti támogatás is - tette hozzá.

Forrás: MTI
Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: