2 millió forintos bírság a Phytotec Hungáriának

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) szerint a Phytotec Hungária Kereskedelmi és Szolgáltató Bt. (Phytotec) jogsértően reklámozta Esberitox nevű tablettáját, mert a vény nélkül kapható gyógyszert nem az alkalmazási előírás alapján mutatta be, és valótlan információt jelenített meg a tabletta összetevőiről. A jogsértésért 2 millió 125 ezer forint bírságot szabott ki a GVH - közölte a hivatal csütörtökön az MTI-vel.


A GVH döntése szerint a Phytotec 2013 augusztusa és 2014 júliusa között jogsértően reklámozott és tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytatott,.

A reklámokban megjelenő "vírusok okozta, akut légúti fertőzések kiegészítő terápiája" szlogen a versenyhatóság szerint pontatlan volt, és túlmutatott az alkalmazási előírásban szereplő javaslatokon, hiszen az Esberitox tabletta nem valamennyi vírus okozta légúti fertőzés kiegészítő terápiájaként, hanem kizárólag megfázás kezelésére ajánlott.

A GVH szerint a "kizárólag növényi összetevők" kifejezés valótlan információt közvetített a fogyasztóknak, a termék ugyanis tartalmaz nem növényi eredetű segédanyagokat és állati eredetű, de mesterségesen előállított vegyületeket is.

Nem fogadta el a GVH a Phytotec által becsatolt, a gyógyszer hirdetett hatásait alátámasztó bizonyítékokat, kizárólag azt vizsgálta, hogy a Phytotec reklámjainak tartalma összhangban volt-e az engedélyezett alkalmazási előírásban foglaltakkal. A Phytotec maga is elismerte, hogy a gyógyszer összetevői között nem növényi eredetű - a gyártáshoz és a tablettázáshoz szükséges - segédanyagok is találhatók - olvasható a közleményben.

Forrás: MTI
Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: