A Magyar Gáz Tranzit megkapta a határozatot

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) elkészítette a tanúsítást arról, hogy a Magyar Gáz Tranzit (MGT) Zrt. megfelel a teljes tulajdonosi szétválasztás követelményeinek, ami a szállítási rendszerüzemeltetési engedély kiadásának előfeltétele - jelentette be a MEKH hétfőn.


Az erről szóló határozatot a MEKH március 13-án megküldte az MGT-nek. A hivatal a határozat kézhezvételét követően gondoskodik az Európai Bizottság véleményének és a tanúsítás tárgyában meghozott végleges határozat együttes közzétételéről a MEKH honlapján. A tanúsítás tárgyában hozott határozat végleges - közölte a MEKH az MTI érdeklődésére. 

A tevékenységek tulajdonosi szintű szétválasztása európai uniós előírás, amely azt jelenti, hogy a szállítási rendszerüzemeltető közvetlenül vagy közvetve nem állhat tulajdonosi viszonyban földgázkereskedő vagy földgáztermelő céggel. 

Az MGT az európai uniós irányelvben és a földgázellátásról szóló törvényben előírt szétválasztási szabályoknak az MVM Zrt. - MFB Invest Zrt. - Hévíz Város Önkormányzata tulajdonosi struktúrában nem tudott megfelelni, ezért az a kormányzati döntés született, hogy a magyar állam megvásárolja az MGT teljes részvénycsomagját, és az állami jogok gyakorlására a Belügyminisztériumot jelöli ki.

Az európai uniós és ezzel összhangban a hazai szabályozás értelmében az MGT esetében a szállítási rendszerüzemeltetői engedély akkor adható ki, ha a társaság a teljes tulajdonosi szétválasztásra vonatkozó szabályoknak megfelel. Az erre vonatkozó kérelem a tanúsítási eljárás befejezését követően nyújtható be a hivatalhoz. Ennek eljárási határideje maximum 90 nap, melybe nem számít bele a hiánypótlás. 

A magyar-szlovák vezetéken a kereskedelmi üzem a MEKH által kiadott szállítási rendszerüzemeltetői engedély kiadását követően kezdhető meg. A próbaüzem a hivatal engedélyétől függetlenül folyhat - közölte az MTI érdeklődésére a hivatal.

Forrás: MTI
Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: