Amerikai különmegbízott a kiemelt gázvezeték projektekről

Egy óriásberuházás helyett több kisebb projektet kell megvalósítani ahhoz, hogy diverzifikáljuk a délkelet-európai térség gázellátását - jelentette ki az amerikai külügyminisztérium energiaügyi különmegbízottja csütörtökön Budapesten.


Amos Hochstein a Külgazdasági és Külügyminisztérium által szervezett, Közép- és Délkelet-Európa energiabiztonságáról szóló tanácskozáson elmondta: ilyen projekt a gázszállítási összeköttetés megteremtése Görögország és Bulgária között, valamint a cseppfolyósgáz-terminál megépítése a horvátországi Krk-szigeten. Ez utóbbi gázelosztó központ lehetne, ha kiépülne a szállítási útvonal Magyarország és Szlovénia felé - jegyezte meg.

Ha sikerül megteremteni az összeköttetést Görögország és Bulgária között, azután már könnyen megteremthető az összeköttetés Bulgária és Románia, és tovább, Románia és Magyarország között - fejtette ki. Ezek nem több tízmilliárd dolláros projektek, hanem viszonylag olcsók, és rövid időn belül kivitelezhetők - tette hozzá.

Ha az új görög kormány is elkötelezi magát amellett, hogy megépüljön a cseppfolyósgáz-terminál Szalonikiben, akkor a Bulgária felé irányuló gázszállítások megindításához nem is kell megvárni a Déli korridor megépülését - mutatott rá. (A Déli korridor gázvezeték az azerbajdzsáni Sah Deniz mezőn kitermelt gázt juttatná el Törökországon és Görögországon át Olaszországba.)

Az amerikai diplomata megjegyezte: Közép- és Délkelet-Európa óriási mértékben függ az orosz gázellátástól, ezért Oroszországot nem is lehet helyettesíteni ezen a téren, ugyanakkor Oroszországnak be kell tartania a játékszabályokat. Hozzátette, nincs abban semmi politika, egyszerű gazdasági racionalitás a térség országai részéről, hogy legyenek egymással versengő szállítóik.

Az említett, tervezett új projektekkel a térség országainak a kezében maradna az irányítás - fogalmazott.

Amos Hochstein - akárcsak Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter - hangsúlyozta: az energiabiztonság ügye nem egyszerűen gazdasági, hanem nemzetbiztonsági kérdés. Európa nemzetbiztonsági érdeke pedig egyszersmind az Egyesült Államok nemzetbiztonsági érdeke is, ezért szakértőkkel és minden egyéb lehetséges módon segítjük ezeket a projekteket - mondta.

Az amerikai különmegbízott megjegyezte, Magyarország és az Egyesült Államok sok kérdésben egyetértenek, néhány kérdésben nem, "de erről szól a barátság".

A KKM által szervezett konferenciára Albánia, Ausztria, Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Csehország, Észtország, Görögország, Horvátország, Koszovó, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Macedónia, Montenegró, Románia, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia, az Egyesült Államok, valamint az Európai Bizottság és az Európai Külügyi Szolgálat magas szintű képviselői kaptak meghívást. A rendezvény célja, hogy megvizsgálják azokat a lehetőségeket, amelyek hozzájárulhatnak Közép- és Délkelet-Európa energiabiztonságának javításához és az energiaforrások diverzifikációjához.

Forrás: MTI
Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: