Az államkincstár a magyar-francia együttműködésről

A Magyar Államkincstár számára fontos a magyar-francia együttműködés a költségvetési és pénzügyi területen, illetve a magyar és francia kincstárak közötti szakmai kapcsolat erősítése - mondta Dancsó József, a Magyar Államkincstár elnöke csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón.


A Magyar Államkincstár csütörtökön egynapos konferenciát tart, amelyen francia és magyar kincstári szakemberek cserélik ki tapasztalataikat egyebek között az önkormányzatok közpénzügyei és az állami vagyonnyilvántartás témakörében.

Dancsó József elmondta: a francia-magyar kincstári szakmai kapcsolatok mintegy 20 éves múltra tekintenek vissza, amelyek különösen Magyarország európai uniós csatlakozása után erősödtek fel.

A csütörtöki konferencia témái között szerepel a költségvetési tervezés kérdésköre, a közpénzek minél átláthatóbb állami és önkormányzati felhasználása, valamint az uniós alapok pénzeszközeinek transzparens kezelése is - ismertette a Magyar Államkincstár elnöke.

Dancsó József emlékeztetett arra, hogy kidolgozták a kincstár középtávú stratégiáját, amelynek célja, hogy a kincstár a feladatait a szolgáltatásokra koncentrálva, az ügyfelek igényeihez igazodva magas szakmai színvonalon lássa el. A Magyar Államkincstár szerepének jellemzésére elmondta: a magyarországi teljes pénzforgalom mintegy 25 százalékát bonyolítják az államkincstáron keresztül, és több mint 900 ezer alkalmazott kapja fizetését, illetményét az államkincstár közreműködésével. 

Az államkincstár elnöke szólt arról: 2005 májusában a Magyar Államkincstár megállapodást kötött francia partnerintézményével a szakmai kapcsolatok erősítésére, ennek eredményeként a francia tapasztalatokat igyekeznek hasznosítani a magyar közpénzügyi rendszerben is.

Jean-Luc Pain, a Francia Nemzeti Oktatási Felsőfokú Oktatási és Kutatási Minisztérium mellé kirendelt Kincstári Főfelügyelet vezetője kifejtette: a francia közpénzügyi szisztémában is kiemelten fontos, hogy a költségvetési kiadások minél átláthatóbbak legyenek az állampolgároknak. 

A francia parlament ennek érdekében a kétezres évek elején mintegy ötéves munkával dolgozta ki azt a törvényjavaslatot, a francia ellenzék és az akkori kormánypártok együttműködésében, amely a korábbiakhoz képest lényegesen javította a mindenkori francia éves költségvetés átláthatóságát. Ennek során kiemelt szerepet kaptak olyan területek, mint az önkormányzati közpénzfelhasználás, az európai uniós alapok pénzeszközeinek kiutalása, a francia központi költségvetés számvitelének egyszerűsítése, átalakítása - mutatott rá Jean-Luc Pain.

Forrás: MTI
Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: