Csúcson a vállalati felvásárlások

A globális pénzügyi válság óta nem látott csúcsra emelkedett a vállalati egyesülési és felvásárlási (M&A) tranzakciók világgazdasági szintű értéke az idei első negyedévben a Financial Times keddi összesítése szerint.


A londoni gazdasági napilap kimutatta, hogy az év eleje óta 811 milliárd dollárnyi értékben jelentettek be ilyen ügyleteket világszerte. Ez 21 százalékos emelkedés a tavalyi azonos időszakban mért M&A-aktivitáshoz képest, és a leglendületesebb évkezdet 2007 óta.

Az idei év eddigi legnagyobb tranzakciója a H. J. Heinz és a Kraft Foods élelmiszeripari óriáscégek minap bejelentett egyesülése, amellyel 100 milliárd dollár tőkeértékű konglomerátum jön létre.

A Financial Times szerint a Heinz-Kraft ügylet az idei M&A-aktivitás három fő jellemzőjére hívta fel a figyelmet: a nagy értékű tranzakciók dominanciájára, arra, hogy az ilyen jellegű üzletek az amerikai gazdaságban koncentrálódnak, valamint arra, hogy növekszik a független üzleti tanácsadó cégek szerepe. Ez utóbbit jelzi, hogy sem a Heinz, sem a Kraft nem vette igénybe globális befektetési bankcsoportok tanácsadási szolgáltatásait az egyesülési ügylet végrehajtásához.

Az M&A-piac feléledését a bőséges és olcsó piaci finanszírozás, és a nagy gazdaságok jegybankjainak még mindig érvényesülő élénkítési tevékenysége is segíti.

Az Egyesült Államokban 30 százalékkal nőtt éves összevetésben az M&A-üzletkötések értéke, amely elérte a 399 milliárd dollárt. Ez csaknem a fele az idei első negyedévben világszerte bejelentett összes ilyen ügyletnek.

Európában ugyanakkor 6 százalékkal 168 milliárd dollárra csökkent a vállalati egyesülési és felvásárlási tranzakciók értéke az idei első negyedévben.

Forrás: MTI

Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: