Ecuadorba tárgyal Szijjártó

Ecuador ezentúl európai kereskedelme keleti regionális központjának tekinti Magyarországot, a dél-amerikai országban pedig hamarosan magyar nagykövetség és kereskedőház nyílik - mondta telefonon Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter helyi idő szerint szerdán az MTI-nek, miután Quitóban megbeszélést folytatott az ecuadori kormány képviselőivel.


A magyar tárcavezető Genaro Baldeón ügyvivő külkereskedelmi miniszterrel, Ricardo Patino külügyminiszterrel és Jorge Glas alelnökkel folytatott megbeszélést a kétoldalú diplomáciai és gazdasági kapcsolatok fejlesztéséről.

"Ecuador erőteljesen ambicionálja a Közép-Európával való együttműködést. Megállapodtunk abban, hogy Ecuador innentől kezdve európai kereskedelme keleti regionális központjának tekinti Magyarországot. Létrehoznak nálunk egy kereskedelmi kirendeltséget és egy gazdasági diplomata a budapesti nagykövetségükön már szolgálatba állt" - nyilatkozott Szijjártó Péter.

Szavai szerint Magyarország újraépíti jelenlétét Ecuadorban, ezért egy-két hónapon belül Quitóban újranyit a magyar nagykövetség, augusztustól pedig kereskedőház is fog működni. A diplomáciai képviselet épülete megvan, a kormány kijelölte a nagykövetet, az ideiglenes ügyvivő pedig már a helyszínen tartózkodik.

"Nagykövetségünk nyitásától, a kereskedőház nyitásától, illetve a déli nyitás stratégiájától azt várjuk, hogy a jelenleg jelentéktelen, 6,6 millió dollár értékű kereskedelmi forgalmunk dinamikus bővülésnek indul" - hangoztatta a miniszter.

Mint mondta, tárgyalópartnereivel a kétoldalú gazdasági együttműködésünk tekintetében négy területet azonosított be: az informatikát és az innovatív iparágakat (a Graphisoft kedden két vezető ecuadori vállalattal írt alá együttműködési megállapodást), a vízgazdálkodást, az orvostechnikát és a gyógyszerkereskedelmet (az Ecuadorban is jelenlévő Richter folyamatosan növeli dél-amerikai forgalmát), valamint az energetikát. Az utóbbi szektorral kapcsolatban Patino külügyminiszter magyar vendégének elmondta: kormánya szívesen látna magyar vállalatokat az ecuadori beruházásokban.

"Megállapodtunk abban is, hogy a két ország közötti kapcsolatok emberi megalapozása érdekében 50 ecuadori hallgató számára biztosítunk ösztöndíjat magyarországi egyetemeken" - jelentette ki a külügyi és külgazdasági tárca vezetője.

Rámutatott: azért is Ecuadorban nyit Magyarország újra nagykövetséget, mert itt található a Dél-amerikai Nemzetek Uniójának (UNASUR) központja. A magyar miniszter szerint quitói látogatását az is aktualizálta, hogy Ecuador a Latin-amerikai és a Karibi Államok Közösségének (CELAC) soros elnöke.

A CELAC és az Európai Unió júniusban tart majd csúcstalálkozót, ami naprenden szerepel majd az európai külügyminiszterek áprilisi tanácsán. A csúcson olyan fontos kérdések kerülnek majd megvitatásra, mint egy déli valutaalap létrehozása, valamint a technológia és az infrastruktúra fejlesztésében való európai részvétel.

"Ebből is látszik, hogy az EU is komolyan veszi a Dél-Amerikával való együttműködést, és így nekünk is időben kell kapcsolnunk és időben kell beszállnunk a versenybe" - mondta Szijjártó Péter.

"Jól látszik, hogy jó ütemben hirdettük meg a déli nyitás politikáját, hiszen két héttel ezelőtt az uniós külügyi tanács témája Afrika volt, amely szintén része ennek a stratégiának, most pedig, a következő ilyen tanácskozáson Dél-Amerika lesz a téma" - tette hozzá.

A miniszter Ecuadort követően Mexikóban és Chilében folytat majd megbeszéléseket.

Forrás: MTI
Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: