Eredményesen zárult a CCMAS budapesti ülése

Minden napirendi pontban konszenzus született a Codex Alimentarius Analitikai és Mintavételi Módszerek Bizottságának (CCMAS) 36. ülésén, Budapesten - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) hétfőn az MTI-vel.


A közlemény szerint a 2015. február 21-27. között tartott eseményen 53 ország és 13 szervezet 153 delegáltja vett részt.

Az ülés legfontosabb eredménye, hogy véglegesítették azt a dokumentumot, amelyek a módszerek nemzetközi kereskedelmi alkalmazásának alapelveiről ad iránymutatást, amit várhatóan a Codex főbizottság júliusi ülésén hagy jóvá. Az útmutatás célja, hogy segítse az elvek könnyebb és egységesebb értelmezését a világ minden részén. 

A Nébih szerint az elkészült dokumentum hiánypótló a szakmában, mivel a mintavételi és analitikai bizonytalanság és hiba fogalmait is tisztázza más, a nemzetközi kereskedelmi kapcsolatokban nélkülözhetetlen alapfogalmak mellett. Ezen alapelvek alkalmazását bemutató gyakorlati példák egy külön dokumentumként a Codex honlapján jelennek majd meg folyamatosan bővíthető formában - írták. 

A CCMAS továbbá idén is számos termékszabványban előterjesztett módszert értékelt és hagyott jóvá, valamint a szakértők megerősítették a tengeri biotoxinok meghatározására szolgáló módszer korábbi értékelését. 

Az álláspontok közelítését a plenáris üléseken kívül munkacsoport ülések és rendezvények is segítették - olvasható a közleményben.

Az élelmiszerek legfontosabb összetevőit, illetve idegen anyag tartalmának maximálisan elfogadható szintjét szabályzó nemzetközi szabványok, irányelvek és útmutatók kidolgozására az Élelmezési és Mezőgazdasági Világszervezete (Food and Agriculture Organization, közismert rövidítéssel a FAO) és az Egészségügyi Világszervezete (World Health Organization, WHO) 1963-ban hozta létre  a Codex Alimentárius Főbizottságot (CAC). A CAC által kidolgozott különféle dokumentumok összessége a Codex. Ezek a dokumentumok minden regionális (pl. az EU) és nemzeti (a magyar is) élelmiszer-szabályozás alapjául szolgálnak, így a Codex a világ élelmiszer-szabályozásának összefogó központjává vált.

A CAC szabványai és egyéb dokumentumai a nemzeti szabályzásban nem kötelező érvényűek, de referenciaként szolgálnak vitás esetekben az élelmiszer-higiéniai és -biztonsági kérdésekben a Világkereskedelmi Egyezmény keretében létrehozott Egészségügyi és Növény-egészségügyi Egyezmény (SPS Agreement) alapján.

Magyarország 1963 óta aktív résztvevője a munkának, és a magyar élelmiszerjogba fokozatosan beépítették a Codex dokumentumok előírásait. A Codex 1972-ben Magyarországra bízta az egyik szakbizottság, az Analitikai és Mintavételi Módszerek Szakbizottság titkárságát és a bizottság üléseinek a megrendezését - olvasható a Nébih hivatalos portálján.

Forrás: MTI
Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: