Felhasználóbarát uniós pályázati rendszer

Az eddiginél egyszerűbb, kevésbé szigorú és olcsóbb lesz az európai uniós fejlesztési források elnyerésének pályázati rendszere – közölte a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára csütörtökön Budapesten.


Csepreghy Nándor elmondta a Világgazdaság című lap által szervezett, az európai uniós pályázatokról szóló konferencián: az előző, 2013-ig tartó európai uniós költségvetési ciklusban kialakított rendszer sokkal szigorúbb volt, mint amit az Európai Bizottság elvárt a tagállamoktól, ráadásul igen költséges volt. Ehhez képest a 2014-ben elindult új periódusban „pályázóbarátabb” lesz a rendszer – mondta.

Az első új pályázatokat áprilisban írják ki, a „pályázati dömping” május végén-június elején várható – tette hozzá.
A helyettes államtitkár elmondta: a pályázatokat kiíró minisztériumok a korábban megszokottnál szűkebbre szabják a feltételeket, de aki ennek megfelel, annak már sokkal könnyebb lesz a hozzáférése az adott forráshoz.
Hozzátette, a pályázati rendszer teljes egészében elektronikus lesz, sokkal egyszerűbb, mint eddig. Példaként említette, hogy míg az eddigi rendszerben nagyjából 600 adatot kértek egy pályázótól, most 300-at fognak, és ez a tervek szerint még tovább fog csökkenni.
Csepreghy Nándor elmondta: módosul az elszámolási rendszer is, megpróbálják kiküszöbölni az előfinanszírozással összefüggő nehézségeket. Mint fogalmazott, az állam kockázatközösséget vállal a pályázókkal; a tervek szerint a pályázó által fizetendő önrészt csak a támogatás 90 százalékának a kifizetése után fogják kérni.
Tehát egy 100 millió forint értékű pályázatnál, ahol 50 millió forint az önrész és ugyanekkora összegű a támogatás, a pályázó 45 millió forint támogatást felvehet, és csak utána kell teljesítenie az önrészt – magyarázta a helyettes államtitkár. Emellett a biztosítéknyújtás rendszere is változik, lényegesen egyszerűbb és jóval kevésbé szigorú lesz – tette hozzá.
A kormány emellett növelné a fejlesztéspolitika kiszámíthatóságát – mondta a helyettes államtitkár. Ennek jegyében minden év elején nyilvánosságra hoz egy meghirdetési tervet, amelyben szerepel, hogy melyik pályázatot mikor fogják kiírni. Az egyenlő esélyeket javítja, hogy a kiírás után 30 napig senki nem adhat be pályázatot, utána pedig egyszerre nyílik meg a benyújtás lehetősége - mondta.
A Miniszterelnökség helyettes államtitkára megismételte: míg az előző, 2007-2013-as költségvetési ciklusban a forrásoknak mindössze 16 százalékát fordították gazdaságfejlesztésre, a most induló periódusban a támogatások 60 százalékát fordítják erre. Ugyanakkor a fennmaradó 40 százalék fölhasználásánál is az lesz a fő szempont, hogy támogassa a gazdasági növekedést – jegyezte meg. Ide tartozik például az infrastruktúra fejlesztésénél az a kormánydöntés, amely szerint 2020-ig az összes megyei jogú várost, ahova jelenleg nem vezet autópálya, kétszer két sávos gyorsforgalmi úttal bekapcsoljuk az autópályahálózatba, hogy megkönnyítsük a működő tőke áramlását – mondta el Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára a Világgazdaság című lap konferfenciáján. 

Forrás: MTI
Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: