2,2 milliárd euró kárt okozhat az influenza

Németországban 2,2 milliárd euró nemzetgazdasági kárt okozhat az influenzajárvány az esseni RWI gazdaságkutató intézet becslése szerint.


Az influenza az idei első negyedévben várhatóan 0,3 százalékkal veti vissza a hazai összterméket (GDP) - mondta a Die Welt című lap szerdai összeállítása szerint Torsten Schmidt, az RWI kutatója, rámutatva, hogy az influenza a jelentős gazdasági hatásokkal járó betegségek közé tartozik, hiszen jellemzően tömegesen fordul elő és viszonylag hosszú ideig tart, ami a termelést és a fogyasztást is számottevően visszafogja.

A RWI számításai szerint egy országos oltási kampánnyal a GDP 0,12 százalékára, 880 millió euróra lehetne korlátozni egy-egy influenzajárvány negatív gazdasági hatását.

Az influenza az idén különösen súlyosan érinti a gazdaságilag legfejlettebb térségeket, Bajorországban például az utóbbi öt év legnagyobb szabású járványával küzdenek. A megbetegedések száma meghaladta a 7500-at, és ketten meghaltak a betegségben. Németország egészében  a Robert Koch járványügyi intézet adatai szerint szerdáig 38.455 esetet jelentettek, ennek csaknem egyharmadát, nagyjából 12 ezret az előző héten.

Forrás: MTI
Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: