Orbán fontos dologról beszél hétfőn

Rendkívüli értekezletet tart Orbán Viktor miniszterelnök Magyarország nagyköveteinek hétfő reggel - tájékoztatta Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke az MTI-t.


Közlése szerint a Külgazdasági és Külügyminisztérium épületébe összehívott tanácskozáson Szijjártó Péter, a tárca vezetője mond köszöntőt, majd a miniszterelnök előadása után konzultációra kerül sor; a magyar nagykövetek is megfogalmazzák kérdéseiket, észrevételeiket. A rendezvény sajtónyilvános - tette hozzá Havasi Bertalan.

Szabó László külügyminiszter-helyettes nemrégiben azt mondta, hogy az értekezleten a nagykövetek beszámolnak a tapasztalataikról, illetve arról, hogy mi történt az elmúlt 7-8 hónapban - vagyis azóta, amióta meghirdették az új, külgazdasági fókuszú külpolitikát. A világban zajló világpolitikai, világgazdasági és biztonságpolitikai változások indokolják azt, hogy a nagyköveteket ne csak évente egyszer hívja össze a minisztérium - fogalmazott Szabó.

Orbán Viktor február végi évértékelőjében arról beszélt: szuverén és kezdeményező külpolitikára van szükség. Kifejtette, hogy 2010-ben, amikor Magyarország még a gazdasági túlélésért harcolt, csak alkalmazkodó és követő külpolitikát folytathatott - Martonyi János akkori külügyminiszter vezetésével -, 2014-re azonban megváltozott a helyzet, Magyarország gazdasági sikertörténet lett, és új külpolitikai doktrínát hirdetett: kezdeményező külpolitikába kezdett, "fiatal, tehetséges és ambiciózus embereket dobtunk a mélyvízbe".

NÉZZÜK CSAK!

Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: