Összeegyeztethetőnek tartja a Spar az új szabályozást

A nemzetközi gyakorlattal összeegyeztethetőnek tartja az üzletek nyitva tartását szabályozó a március 15-én életbe lépő új kiskereskedelmi törvényt a Spar Magyarország Kereskedelmi Kft., a Spar Ausztria leányvállalata - közölte a társaság pénteken.


Nem tér el markánsan a magyarországi kiskereskedelmi üzletek nyitva tartásának új, március 15-én életbe lépő szabályozása az Európai Unió tagállamaiban jelenleg érvényes törvényi környezettől - hangsúlyozta a Spar Magyarország.

Az MTI-hez eljuttatott közleményük szerint a legfontosabb változás a kiskereskedelmi értékesítőhelyek nyitva tartásának korlátozása a törvényben meghatározott egyes kivételektől eltekintve, ami a munkavállalók védelmének érdekében európai uniós viszonylatban is megszokott és elterjedt gyakorlat.

A Spar ugyanakkor közölte azt is: az új magyarországi törvény hatályba lépésével egy időben, a vásárlók és a munkavállalók érdekeit szem előtt tartva, meghosszabbítja áruházai nyitva tartását a hét többi napján. Így heti szinten a vasárnapi korlátozás betartása mellett is összességében hosszabb nyitva tartási idővel várják a vásárlókat az egész országban.

A Spar tájékoztatása szerint a EuroCommerce nemzetközi kereskedelmi szövetség legutóbbi, 2014 szeptemberében készült, 31 európai országra kiterjedő felmérése szerint Ausztriában, Görögországban, Németországban, Hollandiában, Belgiumban és Norvégiában is korlátozzák - bizonyos megkötések mellett - a hétvégi nyitva tartást.

Belgiumban például csak akkor nyithat ki egy kiskereskedelmi üzlet vasárnap, ha cserébe a hét valamely másik napján lehúzza a rolót, míg Hollandiában valamennyi üzletnek a helyi önkormányzathoz kell engedélyért folyamodnia, ha a lakossági igények elvárttá teszik a vasárnapi nyitva tartást.

Több európai országban a hétköznapi, illetve szombati nyitva tartás is törvényi szabályozás alá esik, így Németország több tartományában, Görögországban, Portugáliában és Hollandiában is meghatározott időkerethez kell igazítani a nyitva tartást - ismertetik a közleményben.

Portugáliában valamennyi üzlet, étterem és kávézó csak éjfélig lehet nyitva, míg a diszkók és szórakozóhelyek reggel 4 óráig. Hollandiában az üzletek zöme hétfőtől szombatig reggel 6-tól este 10-ig szolgálhatja ki a vásárlókat, Belgiumban néhány kivételtől eltekintve 5-től este 8-ig, míg a finneknek szombatonként este 6-ig el kell intézniük a bevásárlást - olvasható a közleményben.

Forrás: MTI
Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: