Többet telefonáltunk

A mobil adatforgalom 35 százalékkal növekedett a tavalyi utolsó negyedévben Magyarországon éves összehasonlításban, elsősorban a hálózati infrastruktúra fejlődésének és az internetképes mobileszközök szélesebb körű elterjedésének köszönhetően - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) távközlés, internet című friss kiadványából.


A jelentés szerint a regisztrált mobiltelefon-előfizetések száma megközelítette a 11,8 milliót a december végéig tartó három hónapban, ezen belül a havidíjas előfizetések aránya 55 százalékra emelkedett a feltöltőkártyással szemben. Ez egy év alatt 120 ezres, az előző negyedévhez képest 168 ezres bővülés.

December végén száz lakosra 120 mobiltelefon-előfizetés jutott, közel négyszer annyi, mint vezetékes előfizetés - írja a KSH.

Tavaly összességében 8,1 milliárd hívást kezdeményeztek a mobilhálózatokból, 0,7 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. Ezen hívások időtartama meghaladta a 19 milliárd percet, ami 5 százalékkal több a 2013. évinél - írja a statisztikai hivatal.

A kiadvány szerint tavaly az utolsó negyedévben egy mobil-előfizetésre átlagosan 422 percnyi beszélgetés jutott.

A jelentés kitér arra is, hogy folytatódott az internetpiac dinamikus bővülése: az előfizetések száma meghaladta az 7,2 milliót 2014. negyedik negyedévének végén, ami 12 százalékkal több az egy évvel korábbinál. A piac egyre inkább koncentrálódik: az előfizetések több mint 93 százalékát hét szolgáltató jegyzi. A vizsgált időszakban az internet-előfizetések 80 százaléka volt egyéni és 20 százaléka üzleti, ami 5 százalékpontos eltolódás az egyéni előfizetések irányába az előző évihez képest - írja a KSH.

Az összes internet-előfizetés 65 százaléka a mobilinternet-előfizetés volt, aminek részaránya egy év alatt 2,4 százalékponttal nőtt.

Az internetszolgáltatásból származó nettó árbevétel meghaladta a 43 milliárd forintot 2014. utolsó negyedévében, ami folyó áron 2,8 százalékkal volt több az egy évvel korábbinál. Az árbevétel változása nem tükrözi az előfizetések számának ennél dinamikusabb bővülését, az akciók és a díjak mérséklése miatt - jegyzi meg a KSH. Az internet-szolgáltatásokból származó árbevétel 38 százaléka származott mobilinternetes előfizetésekből, ami 13 százalékkal volt több, mint egy évvel korábban.

Forrás: MTI
Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: