Volt gáz rendesen

Az idei fűtési szezonban is zavartalan volt a földgázellátás; a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) összesített adatai szerint a 2014/2015-ös téli időszakban több földgázt használtak fel a hazai fogyasztók, mint az előző év azonos időszakában.


Az energiahivatal MTI-hez eljuttatott pénteki közleménye szerint : tavaly december 1. és 2015. március 15. között  4,19 milliárd köbméter gáz fogyott, 0,22 milliárd köbméterrel több, mint egy évvel korábban. 

Megjegyzik, hogy a lakossági földgázfogyasztást nagymértékben befolyásolja az átlaghőmérséklet változása, amelyből az elmúlt években jelentős eltérések adódtak. 

A 2012/2013-as téli időszakban 1,2 Celsius fok volt az átlaghőmérséklet, a 2013/2014-es időszakban 3,4 Celsius fok, míg az elmúlt télen 2,6. 

Közölték: a hivatal a téli időszakban folyamatosan, több forgatókönyv szerint is előrejelzést készít az ellátásbiztonságról, ami az idei fűtési szezonban is mindvégig garantált volt. A hazai földgázrendszer zordabb időjárási körülmények esetén is biztosította volna a fogyasztók ellátását. 

A fogyasztást a hazai földgáztermelés, az import források, valamint a kereskedelmi tárolókban lévő földgázkészlet fedezte, a biztonsági tárolókban lévő készlet használatára nem volt szükség. 

A földgáztárolók feltöltése a fűtési szezon végén kezdődik, mellyel kezdetét veszi a felkészülés a következő fűtési szezonra - olvasható az MEKH közleményében.

Forrás: MTI

Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: