Növekedett a dohánytermékek jövedéki adója

A jövedéki törvény múlt év végi módosítása nyomán a cigaretta jövedéki adója áprilistól - ezer darabonként - 12 500 forintról, 15 700 forintra emelkedett, de ezer darabonként az adónak el kell érnie legalább a 28 ezer forintot, a korábbi 24 920 forint minimális adó helyett.


A kiskereskedelmi eladási árra vetítve viszont csökkent az adó aránya, a korábbi 31-ről 25 százalékra.

A szivar és a szivarka adóját az eladási ár százalékában határozza meg a törvény. Ez maradt a korábbi 28,5 százalékos szinten.

A finomra vágott fogyasztási - cigaretta- vagy pipa - dohányra 14 ezer forint a fogyasztási adó kilogrammonként, amely március végéig a kiskereskedelmi eladási ár 52 százaléka, de legalább 12 460 forint volt. Az eladási árra vetített adó-arányt eltörölte a módosítás.

Az egyéb fogyasztási dohányra 14 ezer forint a kilogrammonkénti adó áprilistól, eddig a kiskereskedelmi eladási ár 32,5 százaléka, de legalább 12 460 forint volt az adó mértéke.

Változatlan maradt az a szabály, hogy a jövedéki adó megállapítása szempontjából a cigaretta darabszámát kétszerezni kell, ha annak hossza - füstszűrő és szopóka nélkül - meghaladja a 8 centimétert, de nem hosszabb, mint 11 centiméter, háromszorozni kell, ha annak hossza - füstszűrő és szopóka nélkül - meghaladja a 11 centimétert, de nem hosszabb, mint 14 centiméter, és így tovább növekszik az adó.

Forrás: MTI
Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: