Az ipari termelői árak csökkentek

Az ipari termelői árak márciusában 2,4 százalékkal csökkentek 2014 azonos hónapjához képest - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön.


Ezen belül a belföldi értékesítés árai 3,4, az exportértékesítésé 1,8 százalékkal mérséklődtek márciusban. 

Az ipari termelői árak 2015. január-márciusban 2,2 százalékkal maradtak el az előző év azonos időszakitól, ezen belül a belföldi 4,2, az exportértékesítési árak 1,0 százalékkal csökkentek.

Februárban az ipari termelői árak 3,2 százalékkal voltak alacsonyabbak 2014 februárjához képest. Az árak januárban 1,0 százalékkal csökkentek tavaly januárhoz képest.

Az ipar belföldi értékesítésén belül az előző év márciusához képest a feldolgozóipar árai 3,7, a jelentős súlyt képviselő villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálásé 3,4 százalékkal csökkentek.

A belföldi értékesítésben az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban összességében 4,5, a beruházási javakat gyártó ágazatokban 0,8, a fogyasztási cikkeket gyártó ágazatokban 0,4 százalékkal csökkentek az árak.

Az ipari exportértékesítésben márciusban a feldolgozóipar árai átlagosan 1,9 százalékkal mérséklődtek, a  villamosenergia-, gáz, gőzellátás, légkondicionálás nemzetgazdasági ágban 1,2 százalékkal emelkedtek az előző év márciusához képest. (GRAFIKA)

Forrás: MTI
Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: