Elutaztak Magyarországról az orosz ellenőrök

Az orosz állategészségügyi hatóság ellenőrei elutaztak Magyarországról, az orosz szakemberek április 20-30. között helyszíni ellenőrzést végeztek, azon - általuk kijelölt - magyarországi üzemekben, amelyek már korábban felkerültek az orosz hatóság által engedélyezett létesítmények listájára - tájékoztatta a Földművelésügyi Minisztérium (FM) élelmiszerlánc-biztonságért felelős helyettes államtitkára, országos főállatorvos csütörtökön az MTI-t.


Bognár Lajos elmondta: az orosz audit a magyar hatóság részvételével zajlik, és alapvetően a cégek működését vizsgálták az ellenőrök. A vizsgált 16 vállalat között nemcsak vörös húsokkal, hanem baromfival foglalkozó cégek, sőt, tejipari vállalat is szerepelt.

A vizsgálat eredményeit az orosz ellenőrök 1-2 hónapon belül véglegesítik, addig arról nem nyilatkoznak. A vizsgálatokat ugyanakkor eredményesnek tartották az orosz szakértők, mert a magyar hatóságok minden segítséget megadtak az ellenőrzések elvégzéséhez - jelezte a helyettes álllamtitkár. 

A szaktárca korábbi tájékoztatása szerint a mostani helyszíni ellenőrzés a 2014 februárjában lezajlott magyarországi audithoz hasonlóan technikai jellegű, az embargót nem érinti.  Az ellenőrzés célja az volt, hogy amennyiben az orosz fél enyhít az Európai Unióra bevezetett embargón, az enyhítést követően az auditált cégek azonnal szállíthassanak Oroszországba az engedélyezett termékkörökben.

Egy e hónap eleji moszkvai közlés szerint az orosz Állategészségügyi és Növényvédelmi Szövetségi Szolgálat (Rosszelhoznadzor) egyeztette az illetékes magyar és görög hatóságokkal a hústermékek oroszországi exportjában érdekelt vállalatok ellenőrzésének részleteit. Az orosz szakhatóság azt követően számolt be erről, hogy Szergej Dankvert, a Rosszelhoznadzor vezetője telefonon beszélt magyar, illetve görög kollégájával.

Alekszej Uljukajev gazdaságfejlesztési miniszter még egy márciusi nyilatkozatában úgy fogalmazott: Oroszország keresi annak lehetőségét, hogy enyhítsen az élelmiszerembargón Görögország és Magyarország esetében. 

Oroszország tavaly augusztus 8-án rendelt el behozatali tilalmat az Európai Unió tagállamaiból, illetve Norvégiából, Kanadából, az Egyesült Államokból és Ausztráliából származó élelmiszerekre, köztük gyümölcsökre és halakra.

Forrás: MTI

Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: