Gázt hoz a Gazprom?

Idén a Gazprom 1,5 milliárd köbméter gázt tároltatna a magyar befogadóállomásokon, ám szakértők szerint hibát követne el a kormány, ha a hazai gáztároló-kapacitásokat átengedné az orosz vállalatnak. Emiatt ugyanis növekedne Magyarország függősége az orosz gáztól - írja az mno.


Komoly taktikai hibát követne el a kormány, ha átengedné az ellenőrzést a magyarországi gáztárolók felett az orosz Gazpromnak – nyilatkozták lapunknak iparági szakértők. A szakemberek annak kapcsán mondták el ezt, hogy a napokban nyilvánosságra került hírek szerint a Gazprom az idén már nemcsak 700 millió köbméter földgázt tároltatna be a hazai befogadóállomásokon, mint tavaly, hanem 1,5 milliárd köbmétert. Méghozzá úgy, hogy garanciát kérne arra: a Magyarországon tárolt gázkészletét nem lehet eladni ellenőrizetlenül harmadik félnek, például Ukrajnának. Vagyis a magyar föld alatti tárolókat kezelő állami cég, a Magyar Villamos Művekhez tartozó Magyar Földgáztároló Zrt. a későbbiekben nem üzletelhetne a tárolt orosz gázzal.

A gáztárolók bérbeadása az oroszoknak ugyanakkor azt is jelenti – állítják a szakemberek –, hogy ismét erősödik a Gazprom befolyása Magyarországon. Ezzel párhuzamosan pedig növekszik országunk már ma is hozzávetőleg 80 százalékos függősége az orosz gáztól. A Gazprom stratégiai célja pedig egyértelmű – állítják az elemzők. Az orosz cégnek ugyanis már azért is megéri lekötni a magyar tárolókat, hogy minél nagyobb részben kiszorítsa a nyugati importgázt a magyar piacról.

Magyarországon a kereskedelmi tárolókban, vagyis a zsanai, a hajdúszoboszlói, a kardoskúti, a pusztaedericsi befogadókban hozzávetőleg 4,2 milliárd köbméter gáz helyezhető el. A szőregi biztonsági gáztároló kapacitása 1,2 milliárd köbméter, amihez további megközelítőleg 700 millió köbméter kereskedelmi tárolási teljesítmény adódik hozzá. Az ország éves gázszükséglete pedig eléri a 8-10 milliárd köbmétert.

A szakértők úgy látják: a saját ellátásbiztonságunk fokozása érdekében kellene megtöltenünk a befogadóegységeket, nem az orosz igények kielégítése végett.

Forrás: MNO
Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: