Kitüntetett figyelmet érdemel a génmegőrzés

Kitüntetett figyelmet érdemel a génmegőrzés, ezért fontos, hogy intézményrendszere jó állapotban legyen, megfelelő személyi és tárgyi feltételekkel - mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter csütörtökön a tápiószelei Növényi Diverzitás Központ (Nödik) új, napelemes kiserőművének ünnepélyes átadásán.


A tárcavezető kiemelte: Európa egyik legnagyobb magbankjáról van szó, és a Közép-magyarországi Operatív Program (KMOP) 39 millió forintos támogatásával megvalósult fejlesztés révén a Nödik egyrészt csökkenti ökológiai lábnyomát, másrészt éves szinten közel 2,1 millió forintot is megtakarít majd áramszámlájából a 192 napelem-modulból álló kiserőműnek köszönhetően.

Mint mondta, olyan beruházásról van szó, amely lehetővé teszi, hogy a 21. század színvonalán működjön hazánk felbecsülhetetlen értékű intézménye.

A miniszter szólt arról is, hogy fontos megőrizni azt a sokszínű, változatos mezőgazdaságot, amely mindig is jellemezte a Kárpát-medencét, és ugyancsak fontos megőrizni az ország GMO-mentességét. Mindent el kell követni, hogy ezek a bizonytalan jövőt hordozó élelmiszerek ne kerüljenek be az Európai Unióba - mondta, hozzátéve: ennek jegyében kezdeményezte, hogy hozzanak létre egy szövetséget a GMO-mentes Európáért.

Czerván György, a Földművelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára arra hívta fel a figyelmet, hogy a megújuló energia a most kezdődött 2014-20-as közös agrárpolitikai ciklusban "horizontális szempont". A megújuló energia, a környezetvédelem, a fenntartható gazdálkodás a természeti erőforrásokkal - ezek szempontok megjelennek  az úgynevezett közvetlen támogatásoknál is, illetve a vidékfejlesztési támogatásoknál is.

Az államtitkár kitért arra is, hogy a Nödik munkaadóként is fontos szerepet tölt be a térségben, hiszen több mint száz embert foglalkoztat.

Baktay Borbála, a Nödik igazgatója a beruházást és az intézményt bemutatva elmondta: az összesen mintegy 60 millió forintos fejlesztés során a hűtőtárolók épületegyüttesének tetejére kerültek napelemek, illetve tetőcsere is történt. A kiserőműnek 48 kilowatt a névleges csúcsteljesítménye, és az intézet összenergia-igényének ötödét-hatodát fedezi.

A magbankban több mint 100 ezer génbanki mintát őriznek, közel húsz darab hűtőtárolóban, ebből 13 a két megújult épületben van. Az igazgató kiemelte, hogy a napelemes kiserőműnek minimálisak a fenntartási költségei.

Forrás: MTI
Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: