Alig változtak a jegybank inflációja

Márciusban alig változtak az inflációs folyamatok alapjait feltárni hivatott inflációs alapmutatók, lassan már két éve nem lépnek ki a durván 1,5-2,0 százalékos sávból, és változatlanul mérsékelt inflációs környezetre utalnak - közölte szerdán honlapján a Magyar Nemzeti Bank (MNB).


Az MNB által számított három inflációs alapmutató közül kettő nem változott, a harmadik pedig a lehető legkisebb mértékben 0,1 százalékponttal csökkent, miközben főként az üzemanyagárak emelkedése miatt 0,4 százalékponttal emelkedett az éves infláció márciusban, a maginfláció pedig változatlanul 1,0 százalékon maradt.


Az indirekt adóktól megszűrt maginfláció mutatója változott 1,1-ről 1,0 százalékra, a keresletérzékeny termékek, és a ritkán változó árú termékek inflációja 1,6, illetve 2,1 százalékon maradt márciusban.

Az iparcikkek árai összességükben enyhén emelkedtek a nem tartós iparcikkek drágulása miatt, míg a tartós iparcikkek ára csökkent az előző év azonos időszakához képest, állapította meg elemzésében az MNB.

A piaci szolgáltatások árai havi összevetésben 0,2 százalékkal emelkedtek, ám az MNB szerint a termékkörön belül általánosan visszafogott árváltozások voltak megfigyelhetők. A feldolgozott élelmiszerek szezonálisan igazított árszintje lényegében nem változott az előző hónaphoz képest - közölte az MNB.

Forrás: MTI
Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: