Nőtt az ipari termelés Romániában

Az első két hónapban 2,4 százalékkal nőtt az ipari termelés Romániában a tavalyi hasonló időszakhoz képest - közölte csütörtökön a román statisztikai intézet.


A növekedés főként a feldolgozóipar teljesítményének köszönhető, amely 3,6 százalékkal bővült a vizsgált időszakban. A villamosenergia-, gáz- és hőenergia-termelés, illetve szolgáltatás 5,8 százalékkal esett vissza, a kitermelőipar 4,8 százalékkal zsugorodott.

A szezonális és munkanaphatással kiigazított érték szerint az ipari termelés 3,3 százalékkal nőtt az első két hónapban a tavalyi hasonló időszakhoz képest.

Februárban 4,8 százalékos növekedést regisztráltak az előző hónaphoz képest, a kiigazított érték szerint az ipari termelés stagnált.

Éves összevetésben az ipari termelés februárban 3,2 százalékkal nőtt, a kiigazított érték szerinti növekedés 3,1 százalékos volt.

A statisztikai intézet kedden közölte, hogy az idei év első két hónapjában az ipari megrendelések 1,4 százalékkal nőttek a tavalyi hasonló időszakhoz képest, az iparban tevékenykedő vállalatok árbevétele pedig 2,2 százalékkal nőtt a nyers adatok szerint.

Tavaly 6,1 százalékkal nőtt a román ipari termelés a 2013-as évhez képest, így az ipar járult hozzá a legnagyobb mértékben a román gazdaság tavalyi 2,8 százalékos növekedéséhez.

A bukaresti kormány az idén 2,5 százalékos gazdasági növekedést remél.

Forrás: MTI
Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: