Növekedett Németország exportja

A vártnál jobban nőtt Németország exportja és importja februárban, a külkereskedelmi mérleg egyenlege viszont alig változott az előző hónaphoz képest.


A német szövetségi statisztikai hivatal (Destatis) csütörtökön közzétett előzetes adatai szerint az export 1,5 százalékkal, az import pedig 1,8 százalékkal növekedett januárhoz képest, miközben elemzők 1,0, illetve 1,2 százalékos emelkedésre számítottak. Éves összehasonlításban azonban az export 1,5 százalékkal, az import pedig 0,2 százalékkal csökkent februárban.

Februárban a külkereskedelmi mérleg 19,7 milliárd euró többletet mutatott, míg januárban 19,6 milliárd euró, tavaly februárban pedig 16,0 milliárd euró volt a többlet.

A szezonálisan és naptári hatással kiigazított adatok szerint Németország februárban 97,7 milliárd euró értékben exportált és 78,1 milliárd euró értékben importált javakat.

A folyó fizetési mérlegben februárban kiigazítatlan adatok szerint 16,6 milliárd euró többlet keletkezett a januári 16,8 milliárd és a tavaly decemberi 25,6 milliárd euró után. Tavaly februárban a folyó fizetési mérleg 13,3 milliárd eurós szufficitet mutatott.

Az Európai Unió tagállamaiba februárban 3,4 százalékkal többet exportált Németország az egy évvel korábbinál, importja 0,9 százalékkal volt több, mint tavaly februárban. Németország euróövezeti exportja 1,7 százalékkal nőtt, az euróövezeten kívüli uniós tagállamokba pedig 6,4 százalékkal exportált többet, mint egy évvel korábban. Az Európai Unión kívüli export 4,6 százalékkal emelkedett egy év alatt.

Euróövezeti országokból az import 0,5 százalékos, az euróövezeten kívüli uniós tagállamokból 2,0 százalékos növekedést mutatott. Unión kívüli országokból 0,6 százalékkal emelkedett az import értéke.

Forrás: MTI
Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: